Nieuws

Langdurig antibiotica helpt niet bij Lyme

Gepubliceerd
1 juli 2016
Met het aanbreken van het voorjaar neemt het aantal patiënten dat zich bij de huisarts meldt met een tekenbeet weer toe. Een aantal van hen krijgt daadwerkelijk de ziekte van Lyme. Sommige patiënten melden zich na behandeling met aanhoudende klachten. Nieuw Nederlands onderzoek toont aan dat de klachten van deze patiënten niet verbeteren door ze langdurig antibiotica te laten slikken.
Nederlandse onderzoekers voerden een geblindeerd, gerandomiseerd onderzoek uit bij 280 patiënten met aanhoudende klachten (bijvoorbeeld spierklachten of moeheid) na een vastgestelde ziekte van Lyme. Patiënten kregen eerst twee weken intraveneus ceftriaxon, gevolgd door óf oraal doxycycline, óf claritromycine + hydroxychloroquine óf placebo gedurende twaalf weken. De belangrijkste uitkomstmaten waren fysieke kwaliteit van leven en moeheid.
De fysieke kwaliteit van leven verbeterde evenveel in alle behandelgroepen, inclusief de placebogroep, al bleef deze beneden het gemiddelde niveau van de algehele bevolking. Ook de moeheid nam duidelijk af, maar verschilde eveneens niet tussen de behandelgroepen.
Dit onderzoek is relevant voor de huisarts als hij te maken krijgt met patiënten die aanhoudende, maar niet ernstige klachten hebben na een Lyme-infectie. Op basis van dit onderzoek kan aan patiënten worden uitgelegd dat langdurige behandeling met antibiotica niet helpt om de symptomen sneller te verhelpen. De NHG-Standaard Bacteriële huidinfecties beveelt aan om bij erythema migrans te behandelen met doxycycline tweemaal daags 100 mg gedurende tien dagen. Dit om de kans op een gecompliceerde vorm van lymeborreliose te verlagen. Bij klachten die passen bij een later stadium van Lyme, zoals neurologische uitval, moet de huisarts naar een specialist verwijzen.
Tobias Bonten

Literatuur

  • 1.Berenda A. Randomized trial of longer-term therapy for symptoms attributed to lyme disease. N Engl J Med 2016;374:1209-20.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen