Nieuws

Lange(re) reistijd naar de huisarts in landelijke regio’s

Gepubliceerd
28 februari 2023
Wie geen auto heeft kan lang niet altijd binnen 15 en soms zelfs niet binnen 30 minuten een huisartsenpraktijk bereiken. Dat concludeert het Planbureau voor de Leefomgeving.
2 reacties

De onderzoekers bekeken voor heel Nederland hoe lang de reisafstand is naar zorginstellingen, onderwijsinstellingen, winkels, groengebieden en banen. Ze berekenden de reistijden voor de auto, het openbaar vervoer en de fiets. Voor hun berekeningen gebruikten ze vrij toegankelijke data over adressen en reistijden. Ze modelleerden de reistijden voor spits- en daluren zowel door de week als in het weekend.

Buiten de stad

Van alle Nederlanders kan 0,1% geen enkele huisartsenpraktijk bereiken met de auto binnen 15 minuten. Met de fiets geldt dit voor 3% en met het openbaar vervoer voor 10% van de Nederlanders. Met de auto en de fiets is het altijd mogelijk om binnen 30 minuten bij een huisartsenpraktijk te zijn. Met het openbaar vervoer lukt dat echter 4% van de Nederlanders niet. De mensen die er lang over doen een huisartsenpraktijk te bereiken wonen vrijwel allemaal in landelijk gebied.

Spits maakt weinig verschil

Voor ouderen (≥ 67 jaar) blijkt de reistijd vergelijkbaar met de gehele Nederlandse bevolking. Voor zowel landelijke als stedelijke gebieden maakt het weinig verschil of men tijdens spits- of daluren reist.

Zonder auto

De onderzoekers concluderen dat juist in de landelijke gebieden de reistijd tot een huisartsenvoorziening lang is. Vooral als men niet over een auto beschikt. Voor een deel van de patiënten kan de fiets uitkomst bieden. Wie door ziekte, leeftijd of andere redenen niet kan fietsen, kan voor vervoer naar de huisarts afhankelijk zijn van het openbaar vervoer, mantelzorgers of Wmo-vervoer. Gelukkig kunnen huisartsen vrijwel al hun patiënten binnen 15 minuten bereiken, in de meeste gevallen zowel met de auto als op de fiets.

Literatuur

  • Bastiaanssen J, Breedijk M. Toegang voor iedereen? Een analyse van de (on)bereikbaarheid van voorzieningen en banen in Nederland. Den Haag: Planbureau voor de leefomgeving, 2022. https://www.pbl.nl/sites/default/files/downloads/pbl-2022-toegang-voor-iedereen-4932.pdf

Reacties (2)

Mariken Stegmann 3 april 2023

Hartelijk dank voor deze terechte reactie. De onderzoekers hebben wel gekeken naar de reistijd naar reguliere huisartsenpraktijk in de avond/ het weekend (dat maakte weinig verschil), maar niet naar de reistijd naar huisartsenposten. Dat zou inderdaad een relevant vervolgonderzoek zijn!

Kors 1 maart 2023

Dit zal gaan over de tijden overdag. Hoe is dit in de avond- nacht- en weekenddiensten?

Waarschijnlijk vrij dramatisch slechter.

Verder lezen