Nieuws

Leerboek anamnese

Gepubliceerd
1 oktober 2014
Doelgroep De doelgroep voor dit boek zijn vooral studenten geneeskunde maar ook voor huisartsen (in opleiding) geeft dit boek informatie over de theoretische achtergrond van wat wij aan het doen zijn als we in gesprek zijn met een patiënt in de spreekkamer.
Inhoud In de waardevolle serie boeken van Tjeerd de Jongh en anderen (Diagnostiek van alledaagse klachten,Praktische diagnostiek enPraktische vaardigheden) miste nog een boek over de anamnese. Dat is er nu en het is ook het eerste Nederlandstalige leerboek op dit gebied. In 11 hoofdstukken worden verschillende aspecten van de anamnese belicht. De eerste hoofdstukken zijn gebaseerd op onderwerpen zoals: hoe komt een arts tot een diagnose, gespreksvaardigheden, de betekenis van de contextinformatie, de openingsvraag en uiteraard ook de hulpvraag.
Hoofdstuk 9 is het langste hoofdstuk waar specifiek verschillende vragen worden besproken die bij de anamnese gesteld kunnen worden. Hierbij is telkens aandacht voor welke vragen bijdragen tot bevestigen en welke vragen bijdragen tot verwerpen van de diagnose bij een bepaalde aandoening.
In hoofdstuk 10 en 11 is er aandacht voor bijzondere anamnesevormen en lastige gespreksituaties.
Oordeel De anamnese is de basis van de diagnostiek in de huisartsenpraktijk. Bij het stellen van een diagnose baseert de huisarts zich voor 80% op de anamnese (10% op lichamelijk onderzoek en 10% aanvullende diagnostiek). Omdat de anamnese zo belangrijk is voor de huisarts is dit het beste boek wat er in Nederland is om er meer over te lezen. Het geeft je bijvoorbeeld inzicht in de verschillende methoden die je gebruikt om tot een diagnose te komen. De hypothesetoetsende methode waarbij je op basis van verkregen informatie hypotheses ontwikkelt en aan de hand van nieuwe vragen deze hypotheses kan bevestigen of verwerpen. Ook de besliskundige benadering is herkenbaar. Bij die methode beschouw je elke vraag in de anamnese als nieuwe test, waarbij je stapsgewijs de kans op een bepaalde aandoening steeds groter probeert te maken.
Het boek is in de eerste plaats zeer waardevol voor studenten. Ook als ze specialist worden is de anamnese de basis van de diagnostiek. Door een goed gesprek met de patiënt te voeren kan informatie worden verzameld die aanvullend onderzoek overbodig maakt. Voor huisartsen (in opleiding) is het boek vooral interessant als bron om nog meer inzicht te krijgen in het belangrijkste diagnostische instrument dat we hebben: de anamnese.

Waardering: ***

Reacties

Er zijn nog geen reacties.