Nieuws

Let op leefstijl bij zwangerschapsdiabetes

0 reacties
Gepubliceerd
13 juli 2017

Een leefstijlinterventie waarbij ook lichaamsbeweging wordt gestimuleerd is intensiever dan reguliere zorg of alleen een dieet bij zwangerschapsdiabetes. Levert zo’n interventie voldoende op? Een recente Cochrane-review is hierover positief. De auteurs vonden een verminderde kans op postnatale depressie, verhoogd BMI van de moeder en te hoog geboortegewicht bij een leefstijlinterventie.

De meeste vrouwen met zwangerschapsdiabetes (> 80%) krijgen alleen een dieet, sommigen krijgen daarnaast insuline. Die behandeling scoort vooral beter dan reguliere zorg op secundaire punten als macrosomie en toename van BMI bij de moeder. Mogelijk is nog extra winst te behalen met een leefstijlinterventie.

De auteurs onderzochten 15 trials, met gegevens van 4501 vrouwen en 3768 kinderen, waarin een vorm van leefstijlinterventie werd vergeleken met reguliere zorg of alleen een dieet. Er was geen verschil in het risico op pre-eclampsie, keizersneden, perineaal trauma of het ontwikkelen van diabetes type 2 bij de moeder. De auteurs vonden een verlaagd risico in de leefstijlinterventiegroep voor postnatale depressie (RR 0,49; 95%-BI 0,31 tot 0,78) en voor het krijgen van een kind met een hoog geboortegewicht (RR 0,60; 95%-BI 0,50 tot 0,71). Vrouwen in de interventiegroep kwamen ook vaker terug op hun oude gewicht (RR 1,75; 95%-BI 1,05 tot 2,90). Het bewijs voor deze effecten was echter van lage of matige kwaliteit. De auteurs vonden geen bewijs voor effecten op perinatale sterfte, ernstige complicaties bij het kind en positieve effecten bij moeder en kind op de lange termijn.

Een gezonde leefstijl is bij vrouwen met zwangerschapsdiabetes net zo belangrijk als bij andere groepen en mogelijk kunnen we met een leefstijlinterventie iets betere resultaten behalen op een aantal secundaire eindpunten. Dit vraagt investering in tijd en geld, maar over de kosteneffectiviteit is nog niets bekend. Alhoewel het te vroeg is voor het structureel toepassen van een dergelijke interventie, is het benadrukken van leefstijl in de counseling van deze vrouwen nuttig voor moeder en kind. 

Brown J, et al. Lifestyle interventions for the treatment of women with gestational diabetes. Cochrane Database Syst Rev 2017;5:CD011970.

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties