Nieuws

Liever 1 prik in een vene dan 9 percutaan?

Gepubliceerd
19 november 2014

Met de huidpriktest (HPT) en specifiek IgE (sIgE) in het serum wordt sensitisatie tegen allergenen gemeten. De tests hebben een vergelijkbare negatief voorspellende waarde (NVW) (ongeveer 80%) voor later optredende atopische aandoeningen, zoals eczeem, asthma en rhinoconjunctivitis. De beide tests sluiten deze aandoeningen even goed uit, hoewel discutabel is of 80% NVW voldoende zekerheid biedt om de aandoening uit te sluiten.

Dit concluderen Noorse onderzoekers op basis van resultaten uit hun prospectieve longitudinale cohortonderzoek. De HPT en sIgE voor 9 veelvoorkomende allergenen waren gemeten bij kinderen op 2-jarige leeftijd. Daarnaast werden deze kinderen op 2- en 6-jarige leeftijd onderzocht op aanwezigheid van eczemateuze laesies. De ouders kregen een gestructureerde anamnese en vragenlijst over asthma en allergische rhinoconjunctivitis bij hun kind. Het cohort startte met 668 kinderen en uiteindelijk zijn er 199 kinderen meegenomen in de analyses omdat voor hen alle onderzoeken compleet waren.

De associatie tussen sensitisatie op 2-jarige leeftijd en de prevalentie van allergie gerelateerde ziekten op 6-jarige leeftijd wordt gekwantificeerd met de oddsratio (OR). Bij de berekening wordt rekening gehouden met de aanwezigheid van allergie-gerelateerde ziekten op 2-jarige leeftijd en allergie-gerelateerde ziekten van eerstegraads familieleden, wat een aangepaste OR oplevert van 6,5 (95%-BI 2,3 tot 18,6) voor de HPT en een aangepaste OR van 4,1 (95%-BI 1,9 tot 9,0) voor de sIgE. Een positieve HPT op 2-jarige leeftijd heeft een positief voorspellende waarde (PVW) van 67% en een negatief voorspellende waarde (NVW) van 80% voor een allergie-gerelateerde ziekte op 6-jarige leeftijd. Een positieve sIgE heeft een PVW van 50% en een NVW van 82%.

Rø AD, et al. The predictive value of allergen skin prick tests and IgE tests at pre-school age: the PACT study. Pediatr Allergy Immunol  2014. [Epub ahead of print]

Foto: Gorillaimages/Shutterstock

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen