Nieuws

Marieke Perry wint Telesphorusprijs 2013

Gepubliceerd
31 juli 2013
Dit jaar won Marieke Perry de Teles­phorusprijs met haar proefschrift Development and evaluation of a dementia training programme for primary care. De prijs voor het beste proefschrift in de periode 2011-2012 werd uitgereikt tijdens de NHG Wetenschapsdag op 14 juni 2013.
De Geert Bremer Stichting reikt eens per twee jaar de Telesphorusprijs uit aan een huisarts of huisarts-in-opleiding die een proefschrift heeft geschreven van uitzonderlijk belang en verdienste. Geert Bremer was in Leiden eerst lector en later in Groningen hoogleraar Huisartsgeneeskunde. Na zijn emeritaat promoveerde hij in 2001 voor de tweede keer op een onderzoek naar 400 proefschriften van praktiserende huisartsen uit de periode 1900-1995.
De jury van de Telesphorusprijs beoordeelde 21 dissertaties van praktiserende huisartsen en huisartsen-in-opleiding. De jury bestond uit prof. dr. F.W. Jansen, prof. dr. R.O.B. Gans en dr. J.A.H. Eekhof en nomineerde 6 proefschriften. De jury lette hierbij op originaliteit, relevantie, methoden, toepasbaarheid voor de huisarts en uitvoering. De genomineerde proefschriften waren dit jaar:
  • Strategies in suspected venous thrombo-embolism in primary care van Geert-Jan Geersing.
  • Uncomplicated urinary tract infections in general practice van Bart Knottnerus.
  • Towards health status guided care in COPD van Janwillem Kocks.
  • Improving cardiovascular primary care van Jan van Lieshout.
  • Persistent medically unexplained symptoms in primary care van Tim Olde Hartman.
  • Development and evaluation of a dementia training programme for primary care van Marieke Perry.

Marieke Perry onderzocht in haar proefschrift de verbetering van de zorg voor dementiepatiënten door huisarts en verpleegkundigen in de huisartsenpraktijk. Volgens de jury een belangrijk probleem in de huisartsgeneeskunde, zowel nu als in de toekomst. Ook was de jury gecharmeerd van de klassieke opbouw van het proefschrift: een probleemanalyse gevolgd door een systematic review en een programmaopzet die vervolgens werd getoetst. Het is goed uitgevoerd en komt met een goed toepasbare oplossing voor de dagelijkse huisartsenpraktijk.
Marieke Perry, namens de jury en de Geert Bremer Stichting: gefeliciteerd! Elders in dit nummer vindt u een interview met de winnaar.
Just Eekhof

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen