Nieuws

Maternale depressie dreunt lang na

Gepubliceerd
7 mei 2018
Kinderen van moeders die een depressie hebben gehad, missen significant vaker routinebezoeken aan de Jeugdgezondheidszorg. Dit verzuim is er nog jaren nadat de moeder een depressie heeft gehad. Dat blijkt uit Deens onderzoek. Hoewel de Nederlandse Jeugdgezondheidszorg anders is ingericht dan de Deense, brengen de uitkomsten van dit onderzoek de kwetsbaarheid van deze groep ouders en kinderen nog eens voor het voetlicht.
0 reacties
Maternale depressie dreunt lang na
Maternale depressie dreunt lang na

In Denemarken verricht de huisarts routinecontroles in het kader van de Jeugdgezondheidszorg. In een cohortonderzoek linkten de onderzoekers gegevens van alle kinderen die tussen 2000 en 2013 werden geboren aan de medische gegevens van hun moeder.

De criteria voor maternale depressie waren: opnames wegens depressie, poliklinische afspraken wegens depressie of recepten voor antidepressiva. De onderzoekers onderscheidden drie groepen: nooit depressief, doorgemaakte depressie (ten minste voldaan aan een van de criteria in de 6 tot 60 maanden voorafgaand aan het routinebezoek) en recente depressie (ten minste voldaan aan een van de criteria in de laatste 6 maanden voorafgaand aan het routinebezoek).

Kinderen van moeders met een recente depressie hadden een tot 16% verhoogd risico op het missen van een controle. Opmerkelijker was dat kinderen van een moeder met een doorgemaakte depressie zelfs na vijf jaar follow-up een licht verhoogd risico hadden op het missen van een controle (RR 1,12; 95%-BI 1,09 tot 1,14).

De kracht van dit onderzoek is het omvangrijke geboortecohort, gevolgd door een vrijwel volledige follow-up.

Het herhaaldelijk missen van routinebezoeken aan de Jeugdgezondheiszorg zou een belangrijk waarschuwingssignaal moeten zijn voor zorgverleners. Advies voor huisartsen: neem het serieus als een jeugdarts contact opneemt wanneer een kind een aantal afspraken verzuimt bij CB-controles.

 Lees het volledige onderzoek hier.

Literatuur

  • Lyngsøe BK, et al. Attendance of routine childcare visits in primary care for children of mothers with depression: a nationwide population-based cohort study. Br J Gen Pract 2018;68:e97-e104.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen