Nieuws

MedicijnBalans: onafhankelijke site voor artsen

Gepubliceerd
11 januari 2018
Dossier
De website MedicijnBalans biedt actuele en onafhankelijke informatie over nieuwe medicijnen. De site is een initiatief van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik.
0 reacties
Te midden van schreeuwerige, overenthousiaste reclamecampagnes van grote farmaceuten, die hun nieuwe waar aanprijzen als panacee, is de onafhankelijke site MedicijnBalans een verademing. De website (geen echte app, maar goed te bekijken op de smartphone) belicht nieuwe, vaak dure geneesmiddelen en voorziet de lezer van feitelijke en actuele informatie. Doel: artsen te ondersteunen in het maken van een onderbouwde keuze om een nieuw geneesmiddel wel of niet voor te schrijven.
 
MedicijnBalans richt zich met name op DOAC’s, antidiabetica, cholesterolverlagers en inhalatiemedicatie. Dat zijn relevante medicijngroepen, maar het is onduidelijk waarom andere groepen, zoals biologicals/biosimilars of oncolytica, geen of minder aandacht krijgen.
MedicijnBalans heeft zes tabbladen: nieuws, medicijngroepen, journaal, factcheck, nascholing & FTO en Q&A. Intuïtief is het niet duidelijk waar welke informatie staat. Zo vinden we algemene informatie over DPP4-remmers onder de kop ‘medicijngroepen’, een meta-analyse over verhoogd risico op hartfalen bij DPP4-remmers onder ‘nieuws’ en informatie over DPP4-remmers en ramadan onder ‘factcheck’. MedicijnBalans biedt voor een beperkte groep medicijnen onafhankelijke informatie; de gebruikersvriendelijkheid laat te wensen over.

Literatuur

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen