Nieuws

Medische Professionaliteit

Gepubliceerd
4 februari 2015
Doelgroep volgens de schrijvers: artsen die hun eigen professionaliteit verder willen ontwikkelen, co- en arts-assistenten en zij die hun lesgeven. Hiermee doen de schrijvers zichzelf echter te kort. Dit boek is onmisbaar voor zowel de bachelorfase, de masterfase als alle medische vervolgopleidingen.
Inhoud Professionaliteit is helemaal in. Maar wat is medische professionaliteit eigenlijk? Is het gewoon alles wat niet hardcore (bio)medisch is? Welke onderwerpen behoren tot dit domein? De schrijvers van dit boek hebben gekozen voor 19 onderwerpen. Een greep uit de onderwerpen: wat is professionaliteit, reflectie, dikke mensen, sociale media, medicalisering, pijn en lijden. Waarom voor deze onderwerpen gekozen is, blijft onduidelijk, maar het is een prachtige voorzet. Op dit boek hebben we zitten wachten. Het biedt een mooie leidraad om onderwerpen uit dit domein te bespreken. Veel facetten, grenzend aan de harde biomedische realiteit van de dokter, worden aangestipt. De (aanstaande) dokter, die dit boek heeft bestudeerd, heeft zijn horizon fors verbreed. Twee voorbeelden; in het hoofdstuk over fouten wordt verwezen naar het tv-programmaKijken in de zielen in het hoofdstuk over pijn en lijden naar Van EedensVan de koele meren des doods. Mocht een aanstaande dokter in de opvoeding/opleiding wat essentialia hebben gemist; dit boek biedt uitkomst!
Ik kan maar enkele minpuntjes bedenken. De (aanstaande) collega die de voorkant van het boek siert heeft een witte jas met lange mouwen aan en een stethoscoop van inferieure kwaliteit om haar nek. Verder zou een andere bladspiegel, bijvoorbeeld in 2 kolommen de leesbaarheid nog verbeteren.
Oordeel Het moge duidelijk zijn. Dit boek vult een leegte en doet dat heel knap. Ik spreek de wens uit dat dit boek een kernboek wordt op alle medische faculteiten en dat arts-assistenten en hun opleiders er hun voordeel mee zullen doen. Ook wanneer u geen opleider van coassistenten of huisartsen bent, is dit boek nog steeds het aanschaffen waard. Met het lezen van dit boek gunt u uzelf een moment van reflectie op zaken, net buiten het puur somatische. En wellicht verleidt het u om (weer) een collega in opleiding in de praktijk te verwelkomen.
Pieter Barnhoorn

Waardering: ∙ ∙ ∙ ∙ ∙(voor de huisarts-opleider) ∙ ∙ ∙ ∙ (voor praktiserend huisarts)

zeer matig ∙
matig ∙ ∙
redelijk ∙ ∙ ∙
goed ∙ ∙ ∙ ∙
uitstekend ∙ ∙ ∙ ∙ ∙

Reacties

Er zijn nog geen reacties

Verder lezen