Nieuws

Meer risico op heupfractuur bij slaapmedicatie

Gepubliceerd
10 april 2018
Ouderen die benzodiazepines of andere slaapmedicatie gebruiken, hebben een 1,2 tot 2,4 maal groter risico op een heupfractuur dan ouderen die deze medicatie niet gebruiken. Het risico is het grootst bij ouderen die deze medicatie pas kort gebruiken. Dat blijkt uit een recent literatuuronderzoek.
0 reacties

Een heupfractuur op oudere leeftijd heeft ernstige gevolgen. Een groot deel van de ouderen kan nadien niet meer zelfstandig thuis wonen en ongeveer eenderde overlijdt binnen een jaar na de heupfractuur. In deze meta-analyse keken de onderzoekers naar de relatie tussen het gebruik van benzodiazepines en andere slaapmiddelen (zoals zolpidem) en het ontstaan van een heupfractuur.

Zij selecteerden 18 onderzoeken, waarin de gemiddelde leeftijd varieerde van 72 tot 84 jaar. Patiënten die benzodiazepines gebruikten, hadden een 1,5 maal groter risico op een heupfractuur dan patiënten die dit middel niet gebruikten (RR 1,5; 95%-BI 1,4 tot 1,7). Dit risico was nog groter bij patiënten die deze medicijnen korter dan twee weken gebruikten (RR 2,4; 95%-BI 1,9 tot 3,1). Bij andere slaapmiddelen waren de resultaten vergelijkbaar, met een 1,9 maal groter risico op een heupfractuur bij gebruikers (RR 1,9; 95%-BI 1,7 tot 2,1) en een nog groter risico bij patiënten die deze medicijnen twee weken of korter gebruikten (RR 2,4; 95%-BI 1,7 tot 3,3). Een nuance is dat de meta-analyse geen causaal verband aantoont en dat factoren als slapeloosheid, andere medicatie en alcohol ook kunnen leiden tot een groter risico op een heupfractuur door een val.

Terughoudendheid is geboden in het voorschrijven van benzodiazepines en andere slaapmedicatie bij (kwetsbare) ouderen, omdat dit het risico op ernstige complicaties zoals een heupfractuur vergroot. Deze resultaten onderstrepen het advies van de huidige NHG-Standaard Slaapproblemen en slaapmiddelen, waarin niet-medicamenteuze adviezen en slaaphygiëne op de voorgrond staan.

Lees het volledige onderzoek hier

Literatuur

  • Donnelly K, et al. Benzodiazepines, Z-drugs and the risk of hip fracture. A systematic review and meta-analysis. PLoS ONE 2017;12:e0174730.

Reacties

Er zijn nog geen reacties

Verder lezen