Nieuws

Meteen fysio bij lage rugpijn

Gepubliceerd
30 april 2014
Sinds 2006 is een verwijzing van de huisarts niet meer nodig voor vergoeding van een fysiotherapeutische behandeling. Veel mensen maken intussen gebruik van deze directe toegankelijkheid. Voor lage rugpijn is nu in kaart gebracht hoeveel precies: iets meer dan de helft van de door een fysiotherapeut behandelde patiënten met pijn in de rug kwam hier terecht zonder tussenkomst van de huisarts.
Voor dit onderzoek is gebruik gemaakt van de Landelijke Informatievoorziening Paramedische Zorg (LiPZ), een representatief registratienetwerk van het NIVEL, waarbij tijdens het onderzoek 100 fysiotherapeuten waren aangesloten. Zij waren verdeeld over 40 fysiotherapiepraktijken. Jaarlijks zagen zij circa 10.000 patiënten. Van 2006 tot 2009 is bijgehouden hoe patiënten met lage rugpijn – met of zonder uitstraling – bij de fysiotherapeut terechtkwamen. Voor de wetswijziging in 2006 consulteerde 28,9% van de patiënten de fysiotherapeut zonder verwijzing van de huisarts. Na 2006 nam dit percentage geleidelijk toe tot 52,1% in 2009. Met name hoger opgeleide patiënten, patiënten met recidiverende klachten en met een korte klachtenduur (
Patiënten weten hun weg naar de fysiotherapeut dus ook zonder tussenkomst van de huisarts te vinden. Of behandeling door een fysiotherapeut echt nodig is bij kortdurende lage rugpijn, is natuurlijk de vraag. Daarnaast zijn de meeste behandelingen door de fysiotherapeut tegenwoordig voor eigen rekening van de patiënt. Anno 2014 zou het interessant zijn de baten en kosten van directe toegankelijkheid van de fysiotherapeut nogmaals te onderzoeken.
Linda Bröker

Literatuur

  • 1.Scheele J, et al. Direct access to physical therapy for patients with low back pain in the Netherlands: prevalence and predictors. Pys Ther 2014;94:363-70.

Reacties

Er zijn nog geen reacties

Verder lezen