Nieuws

Mild geïnfecteerd eczeem herstelt zonder antibiotica

Gepubliceerd
13 september 2017

Orale en topicale antibiotica zorgen niet voor sneller herstel bij geïnfecteerd eczeem. Behandeling met corticosteroïden en indifferente middelen zorgt ervoor dat geïnfecteerd eczeem bij kinderen meestal na twee weken herstelt, zo blijkt uit Brits onderzoek.

Francis et al. onderzochten het effect van orale en topicale antibiotica in Britse huisartsenpraktijken bij geïnfecteerd eczeem. In totaal includeerden zij 113 kinderen. Deze kinderen werden behandeld met corticosteroïden en indifferente middelen. De onderzoekers verdeelden de kinderen over drie groepen: de eerste groep kreeg orale antibiotica met een topicaal placebo, de tweede groep topicale antibiotica en een oraal placebo en de derde groep een oraal en topicaal placebo. Na twee weken was er geen verschil in uitkomst tussen de groepen die een orale behandeling kregen en de placebogroep: 1,5 punt verschil op een 28-puntsschaal (95-%-BI -1,4 tot 4,4). In de groep die topicale antibiotica kreeg, was er ook 1,5 punt verschil (95%-BI -1,6 tot 4,5). Na vier weken en drie maanden was de ernst van het eczeem nog steeds vergelijkbaar. Er was evenmin verschil tussen de verschillende groepen in het gebruik van corticosteroïden. Opvallend genoeg was bij alle kinderen bij de start van het onderzoek 27% van de gevonden staphyloccoccus aureus resistent voor fusidinezuur. Na twee weken behandeling liep de resistentie op tot 73% in de groep die topicale antibiotica kreeg.

Dit onderzoek is een aanvulling op de NHG-Standaard Eczeem, die het gebruik van orale antibiotica afraadt op basis van het indertijd beschikbare bewijs. Overigens adviseerde de werkgroep op basis van ervaring ook in 2014 al een terughoudend beleid bij topicale antibiotica. De huisarts kan patiënten nu geruststellen dat het self limiting beloop van geïnfecteerd eczeem gunstig is als het eczeem goed wordt behandeld. 

Francis NA, et al. Oral and topical antibiotics for clinically infected eczema in children. A pragmatic randomized controlled trial in ambulatory care. Ann Fam Med 2017;15:124-30.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen