Nieuws

Minder beroertes bij duursporters op leeftijd

Gepubliceerd
21 maart 2023
Het was al bekend dat boezemfibrilleren vaker voorkomt bij oudere mannen die fanatiek aan duursport doen dan bij hun leeftijdsgenoten die dat niet doen. Uit een Noors patiënt-controleonderzoek blijkt nu dat zij desondanks minder vaak een beroerte krijgen.
0 reacties
Beroertes bij duursporters
Boezemfibrilleren komt vaker voor bij oudere mannen die fanatiek aan duursport doen, maar zij krijgen desondanks minder vaak een beroerte.

Duursporters hebben op oudere leeftijd een verhoogd risico op boezemfibrilleren, omdat het cardiale bloedvolume is verhoogd tijdens het vele trainen. Boezemfibrilleren is geassocieerd met een hoger risico op een beroerte. Aan de andere kant beschermt beweging juist tegen het krijgen van hart- en vaatziekten. Dat roept de vraag op: wat is eigenlijk het risico van duursport op het krijgen van een beroerte?

Onderzoek

In het Tromsø-onderzoek bekeek men dit risico. De onderzoekers vergeleken 505 mannelijke duursporters met 867 mannen uit de controlegroep. Het onderzoek betrof oudere duursporters (gemiddelde leeftijd 68 jaar), die regelmatig deelnamen aan langlaufwedstrijden op de lange afstand. De controlegroep was representatief voor een algemene, stadse, witte, Noord-Europese populatie (gemiddelde leeftijd 70 jaar).

Resultaten

Bij aanvang van het onderzoek hadden de duursporters minder risicofactoren op hart- en vaatziekten dan de mannen uit de controlegroep. Desondanks hadden zij tijdens de onderzoeksperiode van 10 jaar een hogere kans op boezemfibrilleren dan de mannen uit de controlegroep (prevalentie 28,5% versus 17,8%; RR 1,89; 95%-BI 1,49 tot 2,37). Duursporters kregen echter minder vaak een beroerte dan de mannen uit controlegroep (5,4% versus 9,7%; RR 0,60; 95%-BI 0,37 tot 0,95).

Binnen deze onderzoekspopulatie hadden duursporters zonder boezemfibrilleren het laagste risico op een beroerte. Vergeleken met hen hadden mannen uit de controlegroep met boezemfibrilleren de hoogste kans op een beroerte (RR 3,87; 95%-BI 1,98 tot 7,57), gevolgd door duursporters met boezemfibrilleren (RR 2,38; 95%-BI 1,08 tot 5,24).

Tot slot

Waarschijnlijk zijn de resultaten van dit onderzoek generaliseerbaar naar Nederlandse mannen op oudere leeftijd die een groot deel van hun leven regelmatig aan duursport (zoals hardlopen of wielrennen) hebben gedaan. Huisartsen en POH’s kunnen deze duursporters uitleggen dat hun kans op boezemfibrilleren is verhoogd, zonder dat zij meer kans op een beroerte hebben.

Literatuur

  • Johansen KR, et al. Risk of atrial fibrillation and stroke among older men exposed to prolonged endurance sport practice: a 10-year follow-up. The Birkebeiner Ageing Study and the Tromsø Study. Open Heart 2022;9:e002154.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen