Nieuws

Montelukast helpt niet bij aanhoudende hoest

Gepubliceerd
4 juni 2014
Veel patiënten in de huisartsenpraktijk houden last van hoesten na een luchtweginfectie. Aanwezigheid van ontstekingscellen in de luchtwegen kan de hoest instandhouden. De ontstekingsremmer Montelukast (singulair) zou in dit geval mogelijk werkzaam zijn. Brits onderzoek wijst echter uit dat het middel niet effectief is bij 2 tot 8 weken aanhoudende hoest na een luchtweginfectie.
Acuut hoesten is een veelvoorkomende klacht in de huisartsenpraktijk. Het beloop is meestal ongecompliceerd, maar patiënten vragen toch vaak om middelen ter bestrijding van symptomen. Helaas is de werking van de meeste hoestmiddelen niet aangetoond en kan de huisarts geen evidence-based advies geven. Voor Montelukast is er onlangs wel een gerandomiseerd onderzoek verricht.
Kay Wang et al. randomiseerden in Engelse huisartsenpraktijken 276 patiënten van 16-49 jaar met postinfectieuze hoest (2-8 weken) voor dagelijkse inname van 10 mg Montelukast of placebo. Patiënten werden 4 weken gevolgd en hielden een hoestvragenlijst bij. Beide groepen toonden een zeer gunstig natuurlijk beloop van de hoestklachten. Er was geen klinisch significant verschil in verbetering tussen patiënten die Montelukast en patiënten die placebo gebruikten.
Helaas werden rokers niet geïncludeerd in dit onderzoek, terwijl luchtwegontsteking en bronchiale hyperreactiviteit juist een rol kunnen spelen bij rokers met aanhoudend hoesten. Ook kinderen, bij wie astma chronische hoest kan veroorzaken, werden niet onderzocht. Al met al kent postinfectieuze hoest in de huisartsenpraktijk een zeer gunstig beloop. Montelukast is, net als de meeste andere hoestmiddelen, niet bewezen effectief bij de behandeling van aanhoudende hoest na een luchtweginfectie.
Tobias Bonten

Literatuur

  • 1.Wang K, et al.: Montelukast for postinfectious cough in adults: a double-blind randomised placebo-controlled trial. Lancet Respir Med 2014;2:35-42.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen