Praktijk

Mopperdokters en zeurkousen

Gepubliceerd
5 augustus 2014
Huisartsen mopperen even hartstochtelijk als andere Nederlanders, op de regering en op de leidinggevende. Een ander geliefd mopperonderwerp is dat te veel patiënten de huisartsenpost bezoeken met getut en gedoe wat ook overdag kan. Maar uit een onderzoek naar bezoek aan de huisartsenpost van Amersfoort blijkt dat 70% van de bezoekers met medisch noodzakelijke vragen komt en 20% met niet-noodzakelijke, maar wel invoelbare zaken. Slechts 10% is regelrecht getut. Dat valt dus reuze mee. Ik vind het knap van de assistentes die de telefoon bedienen. Ze doen het ook goed, met nauwelijks missers en bovendien tevreden klanten. Wat is dat ‘Niet nodig maar wel invoelbaar’? Dat zijn steken op de borst bij een 18-jarige. Zijn oom is net met een daverend hartinfarct opgenomen. Dan snappen we dat wel. Of vlekjes, we zien stoeten kerngezonde kleintjes met vlekjes langskomen. Voor een deel is dat inderdaad getut. Maar als een buurmeisje ernstig ziek in het ziekenhuis ligt – ‘dat begon met vlekjes..’ – dan is het invoelbaar. Dan kijk je even naar die waterpokken.
Is geneeskunde van 17.00 tot 8.00 anders dan overdag? Dat is het inderdaad en dat snappen patiënten best. Daarom hebben we ’s nachts maar 20 contacten, inclusief huisbezoeken, op 200.000 inwoners. Dat is toch geen overvragen. Overdag is makkelijker voor ons dan ’s avonds, je kunt dan beter werk leveren. Alles is bij de hand en je kent de mensen. Trouwens, ik werk ook liever maandagochtend dan zondagmiddag, al kunnen patiënten daar anders over denken.
In 1998 heb ik een soortgelijk onderzoek gedaan in Almere, en de resultaten waren precies dezelfde als in Amersfoort. Het vak is dus nauwelijks veranderd: niet in de spreekkamer, niet in de dienst. Het percentage zeurkousen van 10% is ook onveranderd. Daarover mopperen sommige huisartsen in Amersfoort misschien. Erg gezellig zal dat niet wezen. Op de Almeerse huisartsenpost mopperen we uitsluitend op de regering en de baas. Dat is enorm goed voor de sfeer.

Reacties

Er zijn nog geen reacties

Verder lezen