Nieuws

Multivitaminen voor zwangeren bevatten weinig calcium

Gepubliceerd
15 april 2019
Onvoldoende calciuminname tijdens de zwangerschap verhoogt mogelijk het risico op pre-eclampsie. Uit recent onderzoek blijkt dat een deel van de zwangeren weinig calcium inneemt. Veelgebruikte vitaminepreparaten bevatten echter onvoldoende calcium om dit tekort aan te vullen.
1 reactie

Als onderdeel van een prospectief cohortonderzoek vulden 2477 zwangere vrouwen (amenorroeduur 8 tot 16 weken) een vragenlijst in over calciumrijke voeding en het gebruik van vitaminesupplementen. De vragenlijst omvatte 18 voedingsmiddelen waarvan bekend is dat ze gemiddeld 60% van de totale calciuminname bevatten. De onderzoekers extrapoleerden deze gegevens naar de verwachte totale calciuminname per dag.

De geschatte mediane calciuminname per persoon was 886 mg/dag (IQR 611 tot 1213 mg/dag), lager dan de aanbevolen 1000 mg/dag. Van de zwangeren had 42% een inname van minder dan 800 mg/dag. Tweederde van de vrouwen gebruikte bij 8 weken zwangerschap een vitaminepreparaat en deze bevatte mediaan 120 mg/dag calcium (IQR 60 tot 200 mg/dag).

De onderzoekers noemen het betrouwbaarheidsinterval van de prevalentie van calciumtekort niet, maar dit zal ruim zijn vanwege de gebruikte methoden. Desondanks zal een deel van de zwangeren te weinig calcium innemen. De NHG-Standaard Zwangerschap en kraamperiode en de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) raden calciumsuppletie ter preventie van pre-eclampsie niet aan. In het kader van een volwaardig dieet adviseert het Voedingscentrum echter een calciuminname van 1000 mg per dag. Mocht een zwangere deze inname niet halen, dan is het niet zinvol haar een multivitamine voor zwangeren te adviseren; daarin zit gemiddeld minder calcium dan in een glas melk.

Literatuur

  • Willemse JPMM, et al. Calcium intake from diet and supplement use during early pregnancy: the Expect study I. Eur J Nutr 2019. DOI: 10.1007/s00394-019-01896-8.

Reacties (1)

Wim Kools 24 april 2019

Maar doorsturen naar alle verloskundigen en die regelen het wel.

Drink meer melk!

Wim Kools, huisarts

 

Verder lezen