Nieuws

Multivitaminepreparaten bevatten te weinig vitamine D

Gepubliceerd
2 april 2019
De Gezondheidsraad beveelt vitamine D-suppletie aan voor alle kinderen jonger dan 4 jaar, en voor kinderen ouder dan 4 jaar met een getinte huid of die onvoldoende buiten komen. Een steekproef onder multivitaminepreparaten bij supermarkten en drogisterijen in het Verenigd Koninkrijk toont aan dat slechts 25 tot 30% van de preparaten voldoende vitamine D bevat om in de dagelijkse behoefte (ADH) te voorzien.
0 reacties

De Britse richtlijnen adviseren, net als de Nederlandse, een dagelijkse inname van 400 IE (10 µg) vitamine D voor kinderen. De onderzoekers bekeken van negen supermarktketens en drogisterijen online alle multivitaminenpreparaten voor kinderen onder de 12 jaar. Zij bekeken 67 preparaten van 24 fabrikanten, en selecteerden de hoogste dosering die op de verpakking stond vermeld. Ter vergelijking bekeken zij ook 24 preparaten die alleen vitamine D bevatten. Verder bekeken zij de preparaten per leeftijdsgroep.

De onderzoekers concludeerden dat in slechts 25 tot 30% van de multivitaminenpreparaten minimaal 400 IE vitamine D zat. In preparaten met alleen vitamine D was dit gehalte aanzienlijk hoger: 57 tot 75%. Een kleine rondgang langs enkele Nederlandse drogisterijen geeft de indruk dat ook in Nederland multivitaminenpreparaten vaak onvoldoende vitamine D bevatten, of dat ten onrechte staat vermeld dat een dosering van 5 µg overeenkomt met 100% van de dagelijkse behoefte.

Huisartsen dienen te beseffen dat multivitaminenpreparaten voor kinderen, en zelfs vitamine D-supplementen, vaak onvoldoende vitamine D bevatten om in de dagelijkse behoefte te voorzien. Adviseer ouders bij vragen hierover om hier goed naar te kijken.

Literatuur

  • Moon RJ, et al. Vitamin D supplementation: are multivitamins sufficient? Arch Dis Child 2019;0:1-3

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen