Nieuws

Nadelige effecten zorgplan bij gynaecologische kanker

Gepubliceerd
24 april 2019
Patiënten met kanker kunnen fysieke en mentale klachten ervaren, zoals moeheid en angst. Het aanbieden van een (na)zorgplan zou daarom zinvol zijn. Uit het proefschrift van Belle de Rooij blijkt echter dat een (na)zorgplan mogelijk juist kan leiden tot schadelijke effecten, vooral bij patiënten die medische informatie liever vermijden. Een betere afstemming van een (na)zorgplan op de behoeften van de individuele patiënt lijkt dan ook nodig.
0 reacties

Het proefschrift is een voortzetting van een eerder onderzoek (ROGY Care Trial) naar het effect van een (na)zorgplan onder patiënten met baarmoeder- en eierstokkanker. De Rooij keek naar het effect van een (na)zorgplan op tevredenheid over de informatievoorziening en zorgverlening, en de invloed van de manier waarop patiënten met medische informatie omgaan.  

(Na)zorgplannen hebben geen gunstig effect op de tevredenheid over de informatievoorziening en zorgverlening: patiënten die het plan hadden gelezen hadden minder vertrouwen in hun behandeling dan patiënten die geen (na)zorgplan kregen. Patiënten met baarmoederkanker die zich door het (na)zorgplan meer zorgen maakten over hun ziekte rapporteerden bijvoorbeeld slechter sociaal functioneren, slaapproblemen en angst in het jaar na de behandeling. Ook bleek dat patiënten die bewust op zoek gaan naar informatie over hun ziekte tevredener waren over de informatievoorziening en zorgverlening dan informatiemijdende patiënten. 

Blijkbaar hebben dus niet alle patiënten met gynaecologische kanker baat bij een (na)zorgplan. Dit kan zelfs schadelijk zijn voor sommige patiënten en zorgverleners moeten zich hiervan bewust zijn. Het lijkt erop dat personalised medicine niet alleen geldt voor de zorg van alledag, maar ook voor het vervolgtraject van patiënten met kanker.

Literatuur

  • De Rooij, B. Survivorship care planning for women with a gynecological cancer: does information heal or hurt? Tilburg: Tilburg University, 2018 [proefschrift].

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen