Nieuws

NHG-speld voor scheidend H&W-hoofdredacteur Ivo Smeele

Gepubliceerd
9 juni 2021
8 juni 2021 - Tijdens zijn afscheid als hoofdredacteur van Huisarts en Wetenschap ontving Ivo Smeele de NHG-speld uit handen van Wendy Borneman, voorzitter Raad van Bestuur van het NHG. Deze speld krijgt hij vanwege zijn bijzondere bijdrage aan de profilering en vertegenwoordiging van de huisartsgeneeskunde binnen het landschap van de Nederlandse gezondheidszorg.
0 reacties
Ivo NHG-speldje
© Margot Scheerder

Modernisering Huisarts en Wetenschap

Ivo Smeele werd in 2016 hoofdredacteur van Huisarts en Wetenschap. Hij had daarbij een duidelijke visie op de modernisering van het blad, inclusief website, en kreeg dit al snel voor elkaar met financiering uit het innovatiefonds van het NHG. Dat deed hij niet alleen, maar met een team van enthousiaste mensen. Hij wist hen te motiveren om vernieuwingen door te zetten. Efficiënt en doelgericht. Het blad is in volume uitgebreid, kleurrijk op inhoud ingedeeld met mooie beeldvorming, en veel prettiger leesbaar geworden. Daarnaast is het aangepast aan de eisen van deze tijd met naast een papieren versie dagelijks online publicaties, wekelijks een nieuwsbrief en met begeleidende podcasts. Het wordt hoog gewaardeerd door de leden.

Astma en COPD

Ivo’s loopbaan bij het NHG gaat terug naar 1988, toen hij staflid werd en werkgroepen begeleidde. Dit deed hij naast zijn werk als huisarts in Eindhoven. In 1993 verliet hij het NHG vanwege zijn promotie over de kwaliteit van zorg bij patiënten met astma en/ of COPD. Die rondde hij 1999 af. Ivo bleef actief op het gebied van astma en COPD en voltooide zijn kaderopleiding. Hij was voorzitter van de werkgroep NHG-Standaarden COPD en Astma, voorzitter van de expertgroep CAHAG en bestuurslid van de Long Alliantie Nederland. Toen hij van deze laatste organisatie afscheid nam, werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau wegens zijn verdiensten voor de longzorg in Nederland.

Hoofd afdeling Implementatie

In 2013 keerde hij terug bij het NHG als hoofd van de afdeling Implementatie. Naast het leidinggeven bleef hij betrokken bij allerlei projecten, zoals de Stuurgroep Kwaliteit en de implementatie van het individueel zorgplan. Vanwege zijn onafhankelijkheid en oog voor zowel methodologie als implementatie benaderde ZonMw Ivo veelvuldig om zitting te nemen in commissies, zoals Preventie in de zorg en Stoppen met Roken. Ook is hij lid van de commissie Kennisprogramma Huisartsgeneeskunde en van KWF, waar hij bij de verdeling van gelden voor kankeronderzoek de stem van de huisartsgeneeskunde mee laat klinken.

Ivo NHG-speldje
© Margot Scheerder

Alles overziend leverde Ivo Smeele een zeer bijzondere bijdrage aan de profilering en vertegenwoordiging van de huisartsgeneeskunde. Een uitzonderlijke prestatie die hem deze welverdiende NHG-speld oplevert. Van harte gefeliciteerd!

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen