Nieuws

Nicotinevaccin werkt niet

Gepubliceerd
3 december 2014
Een inenting om te stoppen met roken; het klinkt erg aantrekkelijk, maar werkt het ook? Helaas niet, luidt de conclusie van Nederlandse onderzoekers.
Hoogsteder et al. onderzochten of een nicotinevaccin (NicVAX®) de kans op succes bij stoppen met roken vergroot. Door toediening van het vaccin vormen zich nicotine-antilichamen die zich binden aan de nicotinemoleculen die tijdens het roken in het bloed komen. Dit nicotine-antilichaamcomplex is vervolgens te groot om de bloed-hersenbarrière te passeren, waardoor het beloningseffect van nicotine tijdens het roken theoretisch vermindert en stoppen makkelijker wordt. In totaal deden zo’n 558 rokers tussen de 18 en 65 mee aan een gerandomiseerd, dubbelblind placebogecontroleerd onderzoek met dit nicotinevaccin. Alle rokers kregen varenicline en gedragsmatige ondersteuning, waarbij de helft van de proefpersonen 6 vaccinaties tegen nicotine kreeg en de andere helft placebo-injecties. Relatief veel mensen waren in staat om te stoppen, maar een vaccinatie voegde hier niets aan toe: ongeveer eenderde van de rokers in zowel de vaccinatie- als de controlegroep was tussen week 37 en 52 gestopt.
Een oplossing die te mooi klinkt om waar te zijn, is dat vaak ook. Stoppen met roken blijft een moeilijk proces dat niet makkelijker wordt door vaccinatie.
Linda Bröker

Literatuur

  • 1.Hoogsteder PHJ, et al. Efficacy of the nicotine vaccine 3’-AmNic-rEPA (NicVAX) co-administered with varenicline and counselling for smoking cessation: a randomized placebo-controlled trial. Addiction 2014;109:1252-9.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen