Nieuws

Niet-pluisgevoel zet dokters op het goede spoor bij ernstig zieke kinderen

Gepubliceerd
12 november 2013

Ernstige infecties bij kinderen zijn gemakkelijk te missen, de symptomen zijn in het begin vaak onduidelijk. Toch kan de dokter het sterke gevoel hebben dat er iets niet klopt: het niet-pluisgevoel. Een groep Vlaamse onderzoekers ontdekte dat het niet-pluisgevoel een belangrijk alarmsignaal is. Dokters moeten hun niet-pluisgevoel daarom altijd serieus nemen, zo betogen de onderzoekers. Vakblad Huisarts en Wetenschap publiceert hun bevindingen in H&W 11, het themanummer Spoed.

Ernstige infecties bij kinderen, zoals een hersenvliesontsteking of een longontsteking, zijn zeer zeldzaam. De eerste tekenen zijn vaak onduidelijk en daardoor zijn kinderen met zo’n zeldzame infectie in het begin van de ziekte voor de huisarts vaak moeilijk te herkennen. Toch vertrouwt de dokter het soms niet. Hij reageert daarmee intuïtief op de ongerustheid van de ouders en de algemene toestand van de patiënt (sufheid, niet meer lachen, abnormaal ademen). Het is belangrijk dat artsen dit niet-pluisgevoel serieus nemen, aldus de Vlaamse onderzoekers. Zij kunnen daarmee het aantal gemiste gevallen van ernstige infecties sterk verminderen zonder dat ze kinderen ten onrechte doorverwijzen.

Ongerustheid van ouders

Dokters moeten aandacht hebben voor de ongerustheid van ouders omdat die een ernstige infectie waarschijnlijker maakt, zelfs als het lichamelijk onderzoek niets oplevert. Jonge artsen leren vooral objectieve factoren te beoordelen, zoals de ademhaling of de temperatuur. Deze routinematige beoordeling is echter niet altijd genoeg. Het intuïtieve niet-pluisgevoel is een waardevolle aanvulling op de strikt medische kennis en vaardigheden van de arts.

Niet pluis betekent actie

Een niet-pluisgevoel moet altijd reden zijn om het kind van top tot teen te onderzoeken. Daarnaast raden de Vlaamse onderzoekers de huisarts aan een collega te consulteren of aanvullend onderzoek aan te vragen. Tot slot adviseren ze huisartsen om aan de ouders een duidelijk advies te geven wanneer zij moeten terugkomen (als vangnet).

De huisarts en spoed!

H&W 11 is het jaarlijkse themanummer en staat dit jaar in het teken van spoedzorg. Op 22 november 2013 verzamelen ruim 2500 huisartsen zich in Maastricht, waar het jaarlijkse NHG-huisartsencongres plaatsvindt. Het thema van dit congres is Huisarts en Acute Zorg. 

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen