Praktijk

Niet-symptomen

Gepubliceerd
4 juli 2012
Symptomen zijn kenmerken van ziekte, bouwstenen voor diagnoses. Ze zijn er in soorten. Gewoonlijk doen we het met de symptomen die er zijn, soms met de symptomen die ontbreken, de ‘niet-symptomen’.
Blauwe nagels bij traplopen en roze nagels in rust is een sterk symptoom voor ernstig zuurstofgebrek. Samen met een diepe, smerige hoest en koorts is het een sterk setje symptomen. Dan is het een ernstige longontsteking. Allerlei varianten zijn mogelijk, zoals longontsteking met hartfalen samen. Maar het blijft een zekere longontsteking. Nou ja, bijna zeker. Want 100% zeker krijg je niet in de geneeskunde en zelfs dat is niet 100% waar.
Symptomen die er niet zijn geven ook zekerheid. Niet hoesten, niet snotteren, maar wel keelpijn, koorts en klieren wijzen op een keelontsteking en daar helpt penicilline tegen. Met hoesten is het een virus. Dan helpt penicilline niet. Niet hoesten is in dit setje een sterk niet-symptoom. Een niet zieke, maar snotterige, kwijlende peuter met flinke koorts zal doorkomende tandjes hebben en geen luchtweginfectie. Niet ziek zijn ondanks flinke koorts is hier een sterk niet-symptoom. Wel flink benauwd maar geen gepruttel door de stethoscoop wijst eerder op een longembolie dan op een longontsteking. Geen gepruttel is een niet-symptoom, een sterk maar ongericht symptoom in dit geval. Want zeldzame soorten longontstekingen kunnen ook. Niet-symptomen, ze kunnen even sterk duiden op ziekte als aanwezige symptomen dat doen.
Niet-niet-symptomen komen ook voor, bijvoorbeeld een hartinfarct zonder pijn op de borst maar wel met alle andere symptomen. Pijn op de borst hoort er niet niet te zijn.
Symptomen, we hebben ze in alle soorten en maten. Wel-symptomen, niet-symptomen, niet-niet-symptomen, vroege en late symptomen, ijzersterke zeldzame symptomen en zwakke veelvoorkomende symptomen. Het is ons gereedschap, om diagnoses te bouwen.
Nico van Duijn

Reacties

Er zijn nog geen reacties

Verder lezen