Nieuws

Nieuw onderzoek naar efficiënte verwijsstrategie voor rokers

Gepubliceerd
29 april 2019
Het ondersteunen van rokers die willen stoppen blijkt in de praktijk lastig en tijdrovend. Hoe kan de huisarts, met het oog op het Nationaal Preventieakkoord en de Rookvrije Generatie, toch bijdragen aan een drastische vermindering van het aantal rokers in 2040? Nieuw onderzoek moet hier antwoord op geven.
0 reacties
Roken
Doel is een strategie te ontwikkelen die rokers vanuit de huisartsenpraktijk verbindt met stopondersteuning in de regio.
© Shutterstock

Ondanks de beschikbaarheid van verschillende effectieve vormen van stopondersteuning rookt nog steeds 23% van de Nederlandse bevolking, terwijl 81% van de rokers gemotiveerd is om in de nabije toekomst te stoppen.123 Een mogelijk knelpunt in de aanpak van tabaksontmoediging is het geringe aantal rokers dat doorverwezen wordt vanuit de huisartsenpraktijk naar effectieve stopondersteuning.4 Op dit moment wordt 5% van de stoppogingen in Nederland ondersteund met advies of begeleiding van (para)medici, een gedragstherapeut/psycholoog, een rookstoppoli of telefonische hulp.3

Met het Nationale Preventieakkoord en initiatieven als de Rookvrije Generatie is er veel aandacht voor stoppen met roken. Het streven is dat in 2040 minder dan 5% van de Nederlanders rookt.5 Een nieuwe verwijsstrategie, gebaseerd op het Ask-Advice-Connect model, kan huisartsen ondersteunen om stoppen-met-rokenzorg in goede banen te leiden.6 Het doel van het onderzoek is een strategie te ontwikkelen die rokers vanuit de huisartsenpraktijk actief verbindt met stopondersteuning in de regio. De strategie zal voortbouwen op ondersteuningsstructuren die bekend zijn in de huisartsenpraktijk, zoals training via regionale FTO-bijeenkomsten (Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik) en de sociale kaart van stopondersteuning (Trimbos).

Het onderzoek is een samenwerking van het Trimbos-instituut, het Leids Universitair Medisch Centrum en een breed ondersteunend consortium.7 Het onderzoek is in december 2018 gestart en het loopt tot eind 2022. De eerste resultaten verwachten we eind 2019.

Lees meer nieuws

Lees ook:

Stoppen met roken op het werk’ van Floor Anne van den Brand. Huisarts Wet 2019;62:DOI:10.1007/s12445-019-0095-x.

Meeuwsen L. Nieuw onderzoek naar efficiënte verwijsstrategie voor rokers. Huisarts Wet 2019;62:DOI:10.1007/s12445-019-0107-x.
Dit is een bijdrage in de rubriek Lopend onderzoek, relevant voor de eerste lijn, geschreven door een promovendus.

Literatuur

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen