Nieuws

Nieuw onderzoek naar keuzehulp bij stoppen-met-roken

Gepubliceerd
14 december 2020
De met roken samenhangende sterfte kan worden verminderd door bewezen effectieve methoden te bevorderen die rokers ondersteunen bij het stoppen, zoals farmacologische middelen en gedragsondersteuning. Een keuzehulp helpt rokers bij het vinden van een voor hen geschikte methode. Hoe effectief is zo’n stoppen-met-rokenkeuzehulp?
0 reacties

Stoppen met roken is van groot belang, omdat roken een hoge mortaliteit met zich meebrengt.12 Verschillende methoden vergroten de kans op succesvol stoppen, maar die worden slechts bij weinig stoppogingen gebruikt, ook al vergoeden zorgverzekeraars ze inmiddels.3 Mogelijk beschikken mensen die willen stoppen met roken over onvoldoende informatie over de verschillende methoden en weten ze niet goed welke methode bij hen past.

VISOR, de online keuzehulp die hen daarbij kan helpen, is ontwikkeld op basis van inzichten van zorgverleners, rokende Nederlanders en onderzoekers. De ontwikkeling is in handen van een onderzoeksteam van de universiteiten Maastricht en Amsterdam, en het Maastricht UMC+. VISOR geeft informatie over effectief bewezen hulpmiddelen, zoals beschreven in de NHG-Behandelrichtlijn Stoppen met roken, en helpt gebruikers op basis van hun waarden en voorkeuren een passende stopmethode te kiezen.4

De deelnemers aan het onderzoek (inclusie ≥ 18 jaar, rokend, maar met de wens om binnen 6 maanden te stoppen) krijgen gratis toegang en aan hen wordt gevraagd om 3 keer een vragenlijst in te vullen. Deelnemers die aan alle nametingen meedoen krijgen ook nog een beloning van € 10. De primaire uitkomstmaat is stopsucces; secundaire uitkomstmaten zijn hulpmiddelgebruik en beslissingsambivalentie (ook wel decisional conflict genoemd). Het onderzoek loopt van januari 2020 tot september 2021. Inclusie is nog mogelijk tot eind januari 2021.

Gültzow T, Hoving C. Nieuw onderzoek naar keuzehulp bij stoppen-met-roken. Huisarts Wet 2021;64:DOI:10.1007/s12445-020-0962-5.
Mogelijke belangenverstrengeling: niets aangegeven.
Dit is een bijdrage in de rubriek Lopend onderzoek, relevant voor de eerste lijn, geschreven door een promovendus.

Literatuur

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen