Nieuws

Nieuw overzicht medische geschiedenis

Gepubliceerd
7 september 2018
Het laatste boek over medische geschiedenis verscheen meer dan dertig jaar geleden. Alleen de Canon der Geneeskunde van Nederland (2009) is jonger, maar een canon is per definitie vrij fragmentarisch van opzet. Het werd dan ook tijd voor een nieuw boek over medische geschiedenis.
0 reacties

De opzet van dit boek, geschreven door drie hoogleraren van naam (Hillen, Houwaart en Huisman), is veel moderner dan het boek uit de jaren tachtig. Het boek bestaat uit vier delen: 1. Ziekte, 2. Kennis, 3. Dokter en patiënt, 4. Gezondheidszorg en maatschappij. In zeventien hoofdstukken van elk twaalf tot veertien pagina’s werken de veertien auteurs de ontwikkelingen van een groot aantal thema’s uit. Elk hoofdstuk begint met leerdoelen en eindigt met leervragen. Ook bevat elk hoofdstuk een unieke activeringscode die toegang geeft tot de website van het boek. Daar kunt u niet alleen de antwoorden vinden op de leervragen, maar bijvoorbeeld ook verdiepingsartikelen, video’s of podcasts. Overigens is het ene hoofdstuk beter geïllustreerd dan het andere.

Natuurlijk kunnen niet alle onderwerpen in 240 pagina’s de revue passeren. Kenmerkend in het boek is de grote lijn die de auteurs schetsen in de tijd. Vooral de ontwikkeling van de geneeskunde en gezondheidszorg na 1800 komt goed in beeld, met name thema’s als de psychiatrie en de openbare gezondheidszorg. Toch mis ik een aantal belangrijke zaken, zoals verdwenen ziektebeelden als chlorose en de psychogene maagzweer, en attributen zoals de aderlaatvlijm en de klisteerspuit die eeuwenlang de viersappenleer dienden. Ook Nederlandse ontdekkingen zoals de Graafse follikel (1672) en het gipsverband van Mathijsen (1851) kom je in dit boek niet tegen. Zelfs de gehele ontwikkeling van de verloskunde zocht ik tevergeefs, dus niet alleen de verlostang van Palfijn…

Voor huisartsen en studenten geneeskunde biedt het boek een helder overzicht zonder teveel jaartallen, met nadruk op de ontwikkeling, de dilemma’s en de keuzes in de gezondheidspolitiek na 1850.

WAARDERING: •••◦◦

Prof.dr. H.F.P. Hillen, prof.dr. E.S. Houwaart, prof.dr. F.G. Huisman [redactie]. Leerboek medische geschiedenis. Houten: Bohn Stafleu van Loghum, 2018. 243 pagina’s. ISBN 9789036819893. Prijs € 34,99.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen