NHG Forum

Nieuw: overzichtstabellen inhalatoren

Gepubliceerd
1 oktober 2021
Het NHG biedt sinds kort overzichtstabellen van inhalatoren voor volwassenen met astma en COPD, te vinden op richtlijnen.nhg.org/standaarden/astma-bij-volwassenen. U kunt ze gebruiken als hulpmiddel bij de keuze voor een inhalator in de eerste lijn. Ze sluiten aan op aanbevelingen over gebruik van inhalatoren in de NHG-Standaarden Astma bij volwassenen en COPD.
0 reacties

In het kort bieden de tabellen per inhalator inzicht in:

  • uniformiteit (welke behandelstappen uit het stappenplan in de standaard zijn met dezelfde inhalator te doorlopen, in het geval dat klachten verergeren of verbeteren)

  • aanwezigheid van een dosisteller of -indicator

  • multidose- of unidose-systeem

  • advies om een voorzetkamer te gebruiken

  • aanwezigheid van milieubelastend broeikasgas

  • kosten van onderhoudsbehandeling

De kenmerken in de tabellen kunt u samen met de patiënt afwegen. Daarnaast kunnen ook andere kenmerken de inhalatorkeuze mede bepalen, bijvoorbeeld het aantal handelingen voor inhalatie, patiëntkenmerken en -voorkeuren, en regionale afspraken. De tabellen zijn ontwikkeld door een werkgroep met huisartsen, kaderhuisartsen astma en COPD, praktijkondersteuners en longartsen.

De tabel met inhalatoren voor astma bij volwassenen staat in de rechterkolom naast de NHG-Standaard Astma bij volwassenen. De tabel met inhalatoren voor COPD vindt u in de rechterkolom naast de NHG-Standaard COPD.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen