Nieuws

NSAID’s en maagprotectie

Gepubliceerd
1 december 2015
Steeds vaker krijgen ouderen een maagbeschermer in combinatie met een NSAID voorgeschreven. Dat is van belang om maagbloedingen bij risicopatiënten te voorkomen. Het komt echter nog regelmatig voor dat dit vergeten wordt. Het wel of niet combineren van een NSAID met maagprotectie hangt onder andere samen met het type HIS en de praktijkvoering.
Voor de periode 2005-2010 werd in de NIVEL Eerstelijnszorgregistratie bij 77 huisartsenpraktijken nagegaan hoe vaak er, naast een NSAID, bij een persoon van 65 jaar of ouder maagbescherming werd voorgeschreven in de vorm van een protonpompremmer of misoprostol. Bij ruim 91.000 huisartsconsulten werd een NSAID voorgeschreven aan patiënten van 65 jaar of ouder. Prescriptie vond plaats met behulp van een van de 6 gebruikelijke huisartsinformatiesystemen (HIS). De combinatie van een NSAID met een maagbeschermer steeg van 27% in begin 2005 naar 55% in 2010 en was gemiddeld 43% over de hele periode. Het HIS dat het best scoorde liet over de hele periode een gemiddelde zien van 54% ten opzichte van 38% bij het laagst scorende HIS. In solopraktijken werd gemiddeld in 45% van de gevallen een combinatie van een PPI en een NSAID voorgeschreven, in duopraktijken 43%. In groepspraktijken en gezondheidscentra was dat gemiddeld 38%.
Een belangrijke beperking is dat in het onderzoek een leeftijd van 65 jaar als uitgangspunt is genomen en niet, zoals de NHG-Standaard, 70 jaar. Dit zal leiden tot een onderschatting van het aantal juiste voorschriften op basis van de NHG-Standaard maar is niet van invloed op de correlatie tussen HIS en praktijkorganisatie enerzijds en het aantal correcte voorschriften anderzijds.
Al voor 2005 was bekend dat maagprotectie een aanzienlijke daling van het risico op maagbloedingen geeft bij ouderen die NSAID’s gebruiken. Ondanks de duidelijke richtlijnen die het gebruik van NSAID’s veiliger moeten maken, wordt in bijna 50% van de gevallen geen maagbeschermer voorgeschreven. Sommige HIS’sen blijken de huisarts hierin beter te ondersteunen dan andere. Door aanpassing van enkele HIS’sen is op eenvoudige wijze vooruitgang te boeken. Daarnaast moet iedere huisarts en apotheker bij het voorschrijven van een NSAID de noodzaak van maagprotectie overwegen.
Bèr Pleumeekers

Literatuur

  • 1.Opondo D, et al. Quality of co-prescribing NSAID and gastroprotective medications for elders in The Netherlands and its association with the electronic medical record. PLoS One 2015;10:e0129515.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen