Nieuws

Omgaan met verzoeken van familie en vrienden

Gepubliceerd
17 april 2018
Iedere dokter krijgt weleens de vraag van een familielid om naar een plekje te kijken of een recept voor te schrijven. De KNMG-richtlijnen adviseren echter duidelijk niet te dokteren voor bekenden. Dit onderzoek laat zien welke factoren dokters afwegen voordat ze wel of niet ingaan op zo’n verzoek van familie of vrienden. Zij bevinden zich vaak in een dilemma.
0 reacties

Giroldi et al. onderzochten hoe huisartsen in Nederland omgaan met verzoeken van familieleden en bekenden. Dit deden zij door middel van focusinterviews met in totaal 49 huisartsen, van wie 33 huisartsen-in-opleiding en 16 huisartsen met gemiddeld meer dan 5 jaar ervaring. Iedere arts die participeerde in dit onderzoek bleek ervaring te hebben met dit soort verzoeken. Het feit is ook bekend uit de internationale literatuur, waarin 99% van alle dokters weleens werd geconsulteerd door familie of vrienden en waarin 85% aangeeft weleens een recept voor hen te hebben uitgeschreven.

In dit onderzoek speelden bij elk verzoek drie vragen een rol, namelijk wat wordt er gevraagd (spoedgeval), waar wordt het gevraagd en door wie wordt het gevraagd. Daarnaast kwamen uit de interviews de volgende overwegingen naar boven: het bewaren van de werk-privébalans, het risico op het maken van een medische fout, het mogelijk verstoren van de relatie met de patiënt en/of zijn behandelend arts en het vertrouwen in de eigen vaardigheden als dokter.

De onderzoekers duiken in een onderwerp dat iedere arts herkent en laten zien dat het in de praktijk bijzonder lastig is om niet op dit soort verzoeken in te gaan, ondanks het dringende advies daarover. De data tonen aan hoe en hoe genuanceerd artsen met dit soort vragen omgaan voordat zij een dergelijk verzoek weigeren of inwilligen. De auteurs suggereren dat het bespreken van dit dilemma in de opleiding nuttig kan zijn om stil te staan bij alle overwegingen.

Lees het volledige artikel hier

Literatuur

  • Giroldi E, et al. Family physicians managing medical requests from family and friends. Ann Fam Med 2018;16:45-51

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen