Praktijk

Ondertussen in TPO 1

Gepubliceerd
2 maart 2015
In het eerste nummer van de tiende(!) jaargang van het Tijdschrift voor praktijkondersteuning onder meer aandacht voor depressiviteit bij hart- en vaatziekten, bloeddrukmeting, een checklist voor diabetes, antihypertensiva en de transitie van praktijkondersteuner naar praktijkverpleegkundige.

Maatwerk bij hart- en vaatziekten

Onderzoekers van Radboudumc in Nijmegen ontwikkelden een interventieprogramma dat rekening houdt met depressiviteit bij patiënten met hart- en vaatziekten of met een verhoogd risico daarop. Praktijkondersteuners die zich bezighouden met cardiovasculair risicomanagement kunnen dit interventieprogramma inzetten, dat bestaat uit motiverende gesprekvoering, een webprogramma en leefstijlinterventies.

Einde praktijkbloeddrukmeting?

De auteurs verwachten dat het gebruik van de klassieke bloeddrukmeting de komende tien jaar afneemt. Zij raden het team in de huisartsenpraktijk aan ervaring op te doen met aanvullend bloeddrukonderzoek zoals thuis-, 24-uurs-, en 30-minutenmeting.

10-puntenlijst diabetes

De DiHAG pleit voor diabetesjaarcontrole door de huisarts, maar kan volgens de auteur ook door huisarts en praktijkondersteuner samen worden uitgevoerd. Goede afstemming is dan noodzakelijk en daarbij kan de 10-puntenlijst diabetes van pas komen.

Calciumantagonisten en diuretica

Kaderarts Ravee Rambharose bespreekt in dit laatste deel van de serie over antihypertensiva calciumantagonisten en diuretica.

Van praktijkondersteuner naar praktijkverpleegkundige

Aangezien de eerstelijnszorg verandert, is het competentieprofiel van de praktijkondersteuner aangepast. Praktijkondersteuner wordt praktijkverpleegkundige binnen het kernteam in de huisartsenpraktijk. De Stichting Sociaal Fonds Huisartsenzorg buigt zich over deze transitie.

Reacties

Er zijn nog geen reacties

Verder lezen