Praktijk

Ondertussen in TPO 3

Gepubliceerd
3 juni 2015

Diabetes screening

Erwin Klein Woolthuis staat stil bij de screening op diabetes mellitus type 2. Naar schatting hebben 250.0.00 mensen diabetes zonder dat ze dit zelf weten, omdat ze geen klachten hebben. Welke groep mensen moet je wel screenen en wie niet, en waarom?

Vitamine D

Ferdinand Schreuder vertelt over de recente wetenschappelijke inzichten omtrent vitamine D. Dat doet hij aan de hand van het huidige advies van de Gezondheidsraad uit 2012 en aan de hand van doelgroepen waar praktijkondersteuners veel mee te maken hebben: mensen met diabetes mellitus, cardiovasculair risico, COPD of osteoporose, en ouderen. Hij geeft praktische adviezen en zet ook enkele kanttekeningen bij de huidige wetenschappelijke inzichten en richtlijnen.

Zicht op onderzoek

In onze serie Zicht op onderzoek zet Hans van der Wouden helder uiteen waar de praktijkondersteuner op moet letten bij de diverse vragenlijsten die gebruikt worden in de huisartsenpraktijk. Hoe komen ze tot stand en wat doe je ermee?

Interview

Het antwoord van de gemeenten op de decentralisatie van de zorg was het instellen van wijkteams. Dit zijn multidisciplinaire teams, samengesteld uit professionals afkomstig van verschillende organisaties en disciplines. Sietsche van Gunst interviewt dit keer een wijkverpleegkundige en de teamleider van het wijkteam Schothorst Zielhorst uit Amersfoort. Zij vertellen onder andere over de samenwerking binnen het team, over de casussen die ze krijgen en hoe ze te werk gaan.

Handige apps en programma’s

Als praktijkondersteuner geef je regelmatig leefstijladviezen aan patiënten. Die kunnen dat gemakkelijker volhouden met behulp van apps op hun mobieltjes of programma’s of cursussen via internet (online interventies). Maar naar welke apps of online interventies kun je patiënten met een gerust hard verwijzen? De partners van het project Preventie in de Buurt geven een handig overzicht.

Tiotropium

In onze serie Farmacotherapie geeft Dick Bijl dit keer alle informatie die de praktijktijkondersteuner moet hebben over tiotropium. Wat is de geregistreerde indicatie, de beschikbare handelsvorm, het werkingsmechanisme, de werkzaamheid? En wat zijn de bijwerkingen? Bijl legt ook uit welke plaats tiotropium inneemt in de behandeling van COPD.
Heeft uw praktijkondersteuner al een abonnement? Zie www.tijdschriftpraktijkondersteuning.nl. Een jaarabonnement kost € 85,-.

Reacties

Er zijn nog geen reacties

Verder lezen