NHG Forum

Online afspraken en corona [Uitgelichte post HAweb]

Gepubliceerd
29 november 2020
Annet Dam, praktijkhoudend huisarts in Franeker, beheert de portefeuille ICT voor de 3 praktijken waarmee ze sinds 5 jaar onder 1 dak zitten. ‘We vroegen ons af of we het online afspraken plannen door de patiënt moesten uitzetten toen de tweede coronagolf eraan kwam. Tijdens de eerste golf hebben we dat gedaan en na een poosje weer aangezet. Het nadeel van uitschakelen is dat het lang duurt voordat het gebruik weer op het oude niveau komt. En voor patiënten is het frustrerend wanneer zij ineens niet meer online afspraken kunnen maken. Mensen moeten het weer herontdekken.’
0 reacties
Online afspraken
© Shutterstock

Annet Dam: ‘De rubriek e-health op HAweb is een handig medium. Daar hoopte ik goede argumenten te krijgen voor het wel of niet uitzetten van online afspraken. Er waren enkele reacties en die waren verdeeld. Uiteindelijk hebben we digitaal afspraken maken toch uitgezet vanwege het gebrek aan controlemogelijkheden.

Bij online afspraken maken verschijnt een duidelijke coronatriage. Theoretisch kunnen patiënten zo’n digitale triage gemakkelijk overrulen, maar ook telefonische triage is hypothetisch. Het is te hopen dat patiënten hun eigen verantwoordelijkheid nemen.

Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in ICT en e-health en ik ben een voorstander van eigen verantwoording en van meer regie voor de patiënt. Patiënten kunnen nu bijvoorbeeld hun meetwaarden inzien. Mede door OPEN werd het voor huisartsinformatiesystemen verplicht om dit te faciliteren. Nog mooier zou het zijn wanneer patiënten hun eigen meetwaarden zelf digitaal kunnen doorgeven aan ons, om de eigen verantwoording te stimuleren. Maar dat faciliteren veel HIS’sen nog niet en de wet verplicht dat helaas ook niet.

Tijdens de COVID-19-epidemie gebruiken patiënten en huisartsen veel meer e-health. Doordat OPEN al in gang gezet was, moesten de HIS’sen meer e-health faciliteren. Zoals online inzage van brieven en uitslagen, afspraken maken en e-consulten. Patiënten – ongeacht hun leeftijd – waarderen dat zeer. Als dat substantieel toeneemt, zal dat naar verwachting ook de praktijk ontlasten.’

➤ Heeft u ook een vraag of opinie? Plaats een oproep op HAweb Ledenforum!

Alleen belafspraken

Al jaren konden patiënten bij ons zelf digitaal afspraken maken. Met ingang van 15 maart is die optie uitgezet om te voorkomen dat niet op COVID getrieerde patiënten kunnen binnenkomen. Nu hebben we de optie alleen voor terugbel- en beeldbelafspraken weer opengezet.

Huisarts in Overijssel

Verstandige patiënt

Vanaf maart hebben wij die optie uitgezet, maar sedert de zomer staat het weer aan. Ik heb nog niet meegemaakt dat hier onverstandig mee omgegaan werd. Mensen vullen hun klacht in. Als daar maar enigszins iets verdachts tussen zit, dan filteren we die afspraak eruit.

Huisarts in Noord-Brabant

‘Pas nog getest’

Wij hadden het online afspraken maken in maart tijdelijk uitgezet en in de zomer weer aan. Na meerdere mensen die voor mijn neus zaten met keelpijn of een schorre stem (‘Ja, dat is vanochtend begonnen’; ‘Nee, ik ben 3 weken geleden nog getest [andere episode]’) hebben we het helaas weer uit moeten zetten. En dat in een modern dorp met een gemiddeld hogere sociaal-economische status.

Huisarts in de provincie Utrecht

In deze rubriek komen huisartsen aan het woord. Meningen geuit op HAweb kunnen afwijken van standpunten van het NHG. Ook voor deze meningen biedt het NHG graag een podium. De teksten zijn bewerkt: zie HAweb E-health voor de volledige teksten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen