Nieuws

Online bekkenbodemtherapie bij stressincontinentie

Gepubliceerd
8 april 2019
Incontinentie komt veel voor, maar vrouwen zoeken daarvoor vaak geen hulp. Online therapie kan misschien uitkomst bieden. Uit interviews met Nederlandse huisartsen blijkt echter dat zij gemengde gevoelens hebben over online bekkenbodemtherapie bij stressincontinentie als ‘stand alone’ behandeling. Zij verwelkomen het aanbod, maar twijfelen of persoonlijke begeleiding daarbij niet beter is en of de behandeling geschikt is voor bijvoorbeeld ouderen en minder gemotiveerde patiënten.
1 reactie

Slechts een op de drie vrouwen zoekt professionele hulp voor de behandeling van stressincontinentie. Een interventie via internet zou ook vrouwen kunnen bereiken die een drempel ervaren om professionele hulp te zoeken. Eerder onderzoek in Zweden toonde een positief effect van een online interventie met bekkenbodemoefentherapie voor stressincontinentie zonder persoonlijk contact. Nederlandse onderzoekers wilden weten of deze interventie ook voor ons land geschikt zou kunnen zijn. Zij selecteerden daarom via kaderhuisartsen urogynaecologie dertien huisartsen (negen vrouwen en vijf mannen) met een brede achtergrond voor een semigestructureerd interview.

De huisartsen vonden online bekkenbodemoefentherapie een welkome aanvulling op het therapeutisch arsenaal. Zij zagen vooral voordelen in de flexibele inzetbaarheid bij vrouwen die geen hulp zoeken door tijdgebrek, schaamte of weerstand tegen lichamelijk onderzoek. Het onbegeleide aspect riep wel vraagtekens op. Veel huisartsen dachten dat meer support nodig zou zijn om motivatieverlies te voorkomen. Ze vonden persoonlijke feedback bij de uitvoering van de oefeningen belangrijk. Bekkenbodenoefentherapie via internet als ‘stand alone’ behandeling leek hen het meest geschikt voor jonge (postpartum) vrouwen en minder geschikt voor patiënten met een beperkte motivatie, een specifieke voorkeur voor een andere behandeling, of bij hoge leeftijd.

Online bekkenbodemoefentherapie lijkt een welkome aanvulling op het therapeutisch arsenaal van de huisarts. Bekkenbodemspieroefeningen via de huisarts of fysiotherapeut is de aanbevolen eerste keuze van de NHG-Standaard Incontinentie voor urine bij vrouwen en een recente Cochrane-review. Totdat bekkenbodemoefentherapie via internet als ‘stand alone’ therapie in Nederland beschikbaar is, kunnen huisartsen in elk geval al gebruikmaken van de informatie en het korte instructiefilmpje op Thuisarts.nl.

Literatuur

  • Firet L, et al. Mixed feelings: general practitioners’ attitudes towards eHealth for stress urinary incontinence - a qualitative study. BMC Fam Pract 2019;20(1):21.

Reacties (1)

Annemiek Stolk 16 april 2019

Er is ook ee  goede app met uitgebreide instructies en achtergrondinformatie, gemaakt door bekkenfysiotherapeuten. Het heet Bekkenbodem en is gratis te downloaden in de appstore.

Verder lezen