Nieuws

Online informatie over geneesmiddelen tijdens zwangerschap vaak onjuist

Gepubliceerd
9 december 2019
Er is veel informatie op social media over geneesmiddelen en zwangerschap. Uit dit onderzoek blijkt dat ruim 40% van deze berichten foutieve informatie bevat, met name bij receptmedicatie. Een belangrijk punt om mee te nemen bij het bespreken van therapietrouw.
0 reacties
Zwangerschapsinfo
© Shutterstock

Zwangere vrouwen blijken frequent het web te raadplegen over medicatiegebruik en zwangerschap. Tot op heden was niet bekend hoe correct deze informatie is. Onderzoekers selecteerden met behulp van een social-media-search-tool Coosto in totaal 9227 berichten op social media. De meeste berichten kwamen van forums (78%), blogs (12%) en Facebook (7%). Uiteindelijk vergeleken de onderzoekers de inhoudelijke informatie van 1224 berichten met informatie van het TIS (Teratologie Informatie Service, onderdeel van Lareb). Daaruit bleek dat 43% van de berichten informatie bevatte die inhoudelijk niet strookte met de richtlijnen.

Met name berichten over geneesmiddelen op voorschrift klopten vaak niet vergeleken met berichten over vrij verkrijgbare medicatie (60% versus 25%; risk difference 35,5; 95%-BI 30,7 tot 40,3). Bovendien bleek dat er vaak foutieve informatie was over medicatie die alleen op strikte medische indicatie in de zwangerschap wordt voorgeschreven (93%; risk difference 69,8; 95%-BI 65,7 tot 73,9) en over medicatie waarover nog onvoldoende kennis over de risico’s was (76%; risk difference 52,1; 95%-BI 44,9 tot 59,4).

De resultaten illustreren dat het juist mis kan gaan bij medicatie die op medische indicatie wordt voorgeschreven, zoals antidepressiva. De NHG-Standaard Zwangerschap en kraamperiode geeft geen algemeen advies over het bespreken van medicatiegebruik in de zwangerschap. Dit onderzoek laat zien dat het belangrijk is om bij voorgeschreven medicatie in de zwangerschap therapietrouw en de rol van onjuiste informatie op het web te bespreken.

Literatuur

  • Van Gelder MMHJ, et al. Social media monitoring on the perceived safety of medication use during pregnancy: A case study from the Netherlands. Br J Clin Pharmacol 2019;1-11.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen