Nieuws

Online interventie zinvol bij preventie van depressie

Gepubliceerd
29 juli 2016
Dossier
Omdat evidence-based behandelingen voor een depressie niet erg succesvol zijn gebleken (op eindpunten als functioneren en gezondheid), ligt de nadruk nu meer op de preventie van een depressie. Bij mensen met een subklinische depressie is een online zelfhulpinterventie een belangrijk middel om depressie te voorkomen. Dit concluderen de Duitse onderzoekers die een RCT hebben uitgevoerd om de effectiviteit van een online zelfhulpinterventie te bepalen.
Het onderzoek liep van 2013 tot 2015 en er deden 406 volwassenen mee met een subklinische depressie. Een subklinische depressie werd gedefinieerd als een score van 16 of lager op de ‘Centre for Epidemiologic Studies Depression Scale’ (CES-D). De proefpersonen werden gerekruteerd via een grote Duitse zorgverzekeraar, die het onderzoek aangekondigde in het tijdschrift voor haar leden, op de website en via advertenties op tv en in kranten. Om mee te doen aan het onderzoek konden leden zichzelf aanmelden en hadden zij verder geen verwijzing nodig. In de interventiegroep zaten 202 proefpersonen die toegang kregen tot de online zelfhulpinterventie die bestond uit zowel cognitieve gedragstherapie en probleemoplossende therapie als uit ondersteuning door een online trainer. De andere 204 proefpersonen (de controlegroep) kregen toegang tot een psycho-educatieprogramma via internet.
De primaire uitkomstmaat was de tijd totdat een klinische depressie ontstond, beoordeeld door geblindeerde onderzoekers, waarbij de interventiegroep vergeleken werd met de controlegroep. De gemiddelde leeftijd van de proefpersonen was 45 jaar en 74% was vrouw.
In de interventiegroep ontwikkelden 55 proefpersonen (27%) een depressie vergeleken met 84 (41%) proefpersonen uit de controlegroep. Met regressieanalyse, waarbij gecorrigeerd werd voor ernst van depressieve symptomen op baseline, berekenden de onderzoekers een hazard ratio van 0,59 (95%-BI 0,42 tot 0,82; p = 0,002) na 12 maanden follow-up. Ook rekenden zij uit dat het number needed to treat 5,9 was (95%-BI 3,9 tot 14,6)
Marloes Minnaard

Literatuur

  • 1.Buntrock C, et al. Effect of a web-based guided self-help intervention for prevention of major depression in adults with subthreshold depression – a randomized clinical trial. JAMA 2016;315:1854-63.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen