Nieuws

Ook Nederlandse huisartsen schrijven vaker opioïden voor

Gepubliceerd
30 augustus 2018
Er is wereldwijd een stijging in het voorschrijven van opioïden en dat geldt ook voor Nederland. De stijging is vooral te zien bij sterkwerkende opioïden en bij opioïden voor andere indicaties dan kanker. Dat concludeert het Nivel dat op verzoek van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) onderzoek deed naar het voorschrijven van opioïden in Nederlandse huisartsenpraktijken.
0 reacties

De onderzoekers maakten gebruik van gegevens uit Nivel Zorgregistraties eerste lijn, een database met geanonimiseerde routinematig geregistreerde patiëntgegevens uit huisartsenpraktijken. Deze database bevat deels ook door medisch specialisten gestarte opioïden.

In de periode van 2005 tot 2015 was in Nederland een stijging te zien in het voorschrijven van opioïden. Dit was vooral het geval voor sterkwerkende opioïden, het aantal patiënten met een voorschrift was verzesvoudigd. Opvallend was met name de stijging in het voorschrijven van het sterkwerkende oxycodon [figuur]. Dit is in tegenspraak met de NHG-Standaard Pijn die morfine als eerste keus van sterkwerkende opioïden vermeldt. Opioïden werden het vaakst voorgeschreven voor aandoeningen en klachten van het bewegingsapparaat, zowel bij zwakwerkende (72,1%) als bij sterkwerkende opioïden (61,5%). Ongeveer 30% van alle patiënten kreeg het opioïde voor 3 maanden of langer voorgeschreven.

Dit onderzoek laat zien dat we ook in Nederland steeds vaker opioïden voorschrijven. Het is goed om daarop bedacht te zijn. Er is blijvend aandacht nodig voor dit onderwerp, met name voor het langdurig voorschrijven van opioïden bij andere indicaties dan kanker en het voorschrijven van sterkwerkende opioïden zoals oxycodon.

Figuur Stijging in opioïden voorschrijven in de Nederlandse huisartspraktijk

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen