Nieuws

Oordruppels effectiever dan orale antibiotica bij trommelvliesbuisjes met loopoor

Gepubliceerd
10 november 2006

Trommelvliesbuisjes zien we in de spreekkamer vooral als ze gepaard gaan met een loopoor. We hebben dan de keuze tussen nietsdoen, oordruppels geven, of toch maar een kuurtje antibiotica. De NHG-Standaard Otitis media met effusie laat het nog enigszins in het midden,Noot 1 maar er is inmiddels nieuw bewijs dat oordruppels met de combinatie antibiotica en corticosteroïd bij buisjes met een loopoor effectiever zijn dan orale antibiotica. In een mooie trial vergeleek men de behandeling met oraal amoxicilline/clavulaanzuur met oorduppels ciprofloxacine/dexametason. Men includeerde kinderen vanaf 6 maanden met een ongecompliceerde otorroe die korter dan 3 weken bestond.Noot 2 Na 1, 3, 11, en 18 dagen keek een geblindeerde onderzoeker naar het effect, en de ouders van de patiëntjes hielden zelf een dagboek bij. Behandeling met oorduppels was veel effectiever dan behandeling met antibiotica. Gemiddeld duurde het loopoor 4 dagen vergeleken met 7 dagen bij oraal antibioticagebruik. Bovendien waren er legio bijwerkingen in de orale groep: 20% diarree, 7% dermatitis, 5% gastro-enteritis.

Zo gaat dat in de wetenschap. De recente Cochrane-review die Roger Damoiseaux elders in dit nummer bespreekt (zie p. 639) kon dit onderzoek nog niet opnemen. Ook de nieuwe NHG-Standaard Otitis media acuta (p. 615) is erg terughoudend met het advies om oordruppels te gebruiken. KNO-artsen echter doen het al jaren. Volgens mij betekent dit nieuwe stukje bewijs dat we uiterst terughoudend moeten zijn om bij niet-zieke kinderen met een trommelvliesbuisje dat ‘loopt’ orale antibiotica voor te schrijven. In ieder geval lijkt het niet de behandeling van eerste keus, ook niet als het loopoor al twee weken bestaat. En zo wordt de lacunebak van het NHG steeds een beetje leger. (HS)

Voetnoten

  • Noot 1.

    NHG Standaard Otitis media met effusie. December 2005.

  • Noot 2.

    Dohar J, Giles W, Roland P, Bikhazi N et al. Ciprofloxacine/dexametasone superior to oral amoxicillin/clavulanic acid in acute otitis media with otorrhea through tympanostomy tubes. Pediatrics 2006;118(3):e561-e569

Literatuur

  • 1.NHG Standaard Otitis media met effusie. December 2005.
  • 2.Dohar J, Giles W, Roland P, Bikhazi N et al. Ciprofloxacine/dexametasone superior to oral amoxicillin/clavulanic acid in acute otitis media with otorrhea through tympanostomy tubes. Pediatrics 2006;118(3):e561-e569.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen