Nieuws

Openheid over seksuele geaardheid op het Amerikaanse platteland

Gepubliceerd
10 mei 2016

Of huisartsen patiënten aanraden om zich te laten testen op hiv en zich te laten vaccineren tegen hepatitis A (HAV) en B (HBV) hangt af van risicofactoren van de patiënt. Of de huisarts bekend is met de seksuele geaardheid van de patiënt hangt natuurlijk ook af van de mededeelzaamheid van de patiënt. Op het platteland kan het zijn dat mannen minder mededeelzaam zijn vanwege hun angst voor stigma en discriminatie. Het blijkt dat onthulling van seksuele geaardheid significant samenhangt met routinematig testen op hiv- en HAV/HBV-vaccinatie.

De auteurs uit Michigan (Verenigde Staten) rekruteerden de geïncludeerde mannen voor hun onderzoek via hun postcode en hun Facebook-account. Op Facebook konden de respondenten op een advertentiebanner klikken. De respondenten vulden in of zij een vaccinatie voor HAV of HBV hadden gekregen en of zij recent getest waren op hiv. Ook beantwoordden zij vragen over de openheid over hun seksuele geaardheid naar hun huisarts.

Er werden 319 mannen geïncludeerd. Van hen definieerde 95,3% zichzelf als homo (de rest als biseksueel). De gemiddelde leeftijd was 30 jaar, 50,5% had een HBV-vaccinatie en het percentage wat zich had laten testen op hiv in de afgelopen 12 maanden was 37,3%.

De auteurs vonden dat openheid over seksuele geaardheid significant geassocieerd was met het testen op hiv en gevaccineerd worden tegen hepatitis (OR 1,26; 95%-BI 1,08 tot 1,47).

Dit onderzoek laat het belang zien van een open houding van de huisarts over de seksuele geaardheid van mannen in het kader van het laten testen op hiv en vaccineren tegen hepatitis.

Metheny N, et al. Disclosure of sexual orientation and uptake of hiv testing and hepatitis vaccination for rural men who have sex with men. Ann Fam Med 2016;14:155-8.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen