Nieuws

Over het hoofd geziene ziekten?

Gepubliceerd
10 juli 2001

Paraproteïnemie zou vaak door huisartsen miskend worden, werd mij pas op een nascholing gemeld. Dat zal dan wel, dacht ik toen. Er is nu een herziene richtlijn van het CBO over monoklonale gammapathie, zoals paraproteïnemie nu heet. 1 Van de 78 pagina's gaat er één over de indicaties voor gericht onderzoek naar aanwezigheid van een M-proteïne: ernstige moeheid, rugpijn, spontane fracturen, recidiverende infecties en hyperviscositeitsklachten. Hoewel voor laboratoria en internisten ongetwijfeld een nuttige richtlijn, lijkt het me niet dat huisartsen met deze aanwijzingen de aandoeningen beter en meer zullen opsporen. Wellicht valt het wel mee met dat over het hoofd zien. (JZ)

De berichten, commentaren en reacties in de rubriek Journaal richten zich op de wetenschappelijke en inhoudelijke kanten van de huisartsgeneeskunde. Bijdragen van lezers zijn welkom. De bijdragen in deze aflevering zijn van Nico van Duijn, Bas Rikken, Peter Wessels en Joost Zaat.

Literatuur

  • 1.CBO. Monoklonale gammopathie. Te bestellen bij: Van Zuiden Communications BV. Postbus 2122, 2400 CC Alphen aan den Rijn. ISBN 90 7690608 4

Reacties

Er zijn nog geen reacties

Verder lezen