Nieuws

Overgangsklachten duren langer dan gedacht

Gepubliceerd
3 juni 2015
Tijdens de menopauze hebben veel vrouwen last van opvliegers en nachtzweten. Voor deze overgangsklachten bezoeken ze regelmatig de huisarts. Vrouwen willen dan graag weten hoe lang de klachten nog duren. Nieuw onderzoek laat zien dat dit bij vrouwen met frequente klachten langer is dan gedacht: 7,4 jaar. Er zijn echter grote verschillen tussen groepen vrouwen.
Het doel van dit Amerikaanse onderzoek was om de totale duur van frequente (> 6 dagen in de afgelopen 2 weken) vasomotore verschijnselen (opvliegers en nachtzweten) tijdens de menopauze te meten. Ook werd gekeken hoe lang de klachten aanhielden na de laatste menstruatie en naar factoren die van invloed zijn op de duur van menopauzale klachten. In een cohortonderzoek dat plaatsvond tussen 1996 en 2013 werden 1450 vrouwen van 42 tot 52 jaar met frequente vasomotore verschijnselen gevolgd. De vrouwen hadden allemaal een uterus, minimaal één ovarium en gebruikten geen hormoonsuppletie. Ze rapporteerden jaarlijks de frequentie van opvliegers en nachtzweten in een vragenlijst.
De mediane duur van vasomotore klachten in de hele groep vrouwen was 7,4 jaar. De duur verschilde echter flink tussen groepen vrouwen. Bij vrouwen die al postmenopauzaal waren bij het begin van de klachten, duurden deze bijvoorbeeld maar 3,4 jaar. Ook bij vrouwen die getrouwd of hoogopgeleid waren, duurden de klachten korter. De klachten duurden daarentegen langer bij vrouwen die jonger waren op het moment dat de klachten begonnen of ooit gerookt hadden.
De NHG-Standaard De overgang maakt onderscheid tussen klachten en symptomen. Dit onderscheid werd in dit onderzoek helaas niet gemaakt. Vrouwen kunnen immers wel vasomotore verschijnselen hebben, maar hier geen last van ondervinden. Daarnaast is dit onderzoek een selectie van vrouwen met frequente vasomotore verschijnselen en daarmee geen afspiegeling van de algemene populatie. Toch is dit onderzoek nuttig voor de huisartsenpraktijk, aangezien juist vrouwen met frequente klachten het spreekuur bezoeken. Met name de menopauzale status en leeftijd bij het begin van klachten maakt een groot verschil voor de duur ervan: als vrouwen nog niet menopauzaal en jonger zijn duren de klachten langer.
Tobias Bonten

Literatuur

  • 1.Avis NE, et al. Duration of menopausal vasomotor symptoms over the menopause transition. JAMA Intern Med 2015;175:531-9.

Reacties

Er zijn nog geen reacties

Verder lezen