Nieuws

Overspannen dokters door het HIS?

Gepubliceerd
1 december 2016
Vroeger zei men weleens dat een huisarts liever scheidde van zijn levenspartner dan van zijn HIS. Uit een Amerikaans onderzoek blijkt nu waarom. Een arts in de eerstelijnspraktijk besteedt tweemaal zoveel van de overvloedige werktijd aan zijn HIS als aan zijn patiënten. Daarbovenop kwam gemiddeld nog eens twee uur per dag in de avonduren voor het HIS en administratie (dus geen tijd voor die partner). Dat is de afschrikwekkende conclusie van een goed uitgevoerd onderzoek in de Verenigde Staten.
Medisch studenten, getraind als observator, woonden praktijkdagen bij in eerstelijnspraktijken in de Verenigde Staten van huisartsen, internisten, cardiologen en orthopeden. De studenten noteerden de tijd die de dokters besteedden aan direct patiëntencontact (gesprek met patiënt en/of familieleden, lichamelijk onderzoek), werken in het HIS, niet-patiëntgebonden praktijkactiviteiten (agendavoering en planningsactiviteiten) en overige (waaronder het opnieuw sorteren van een vastgelopen HIS, het lopen van spreek- naar onderzoekskamer, bespreking en nascholing).
Een arts besteedde 27% van de werktijd aan direct patiëntencontact. Bijna 40% van de tijd die een patiënt in de spreekkamer was, wijdde de dokter aan het HIS (en niet aan de patiënt). Ook zonder aanwezigheid van patiënten registreerden artsen nog flink: in totaal bijna twee uur aan hun HIS en andere bureau-activiteiten tegenover ieder uur dat dat dokters besteedden aan direct patiëntgebonden activiteiten.
In een begeleidend commentaar wordt het verband gelegd tussen de toename aan administratietijd en het aantal artsen dat afhaakt met een burn-out. Het Roer Moet/Gaat Om lijkt nu dus een nog belangrijker signaal te hebben afgegeven dan al was vermoed. Nederland is Amerika niet, zo bleek uit het recente sms-tijdsbestedingsonderzoek van het NIVEL, maar we gaan er wel steeds meer op lijken. Ik hoop dat we hier toch tijdig kunnen ingrijpen in deze waanzin.
Henk van Weert

Literatuur

  • 1.Sinsky C, et al. Allocation of physician time in ambulatory practice: a time and motion study in 4 specialties. Ann Intern Med 2016;6 September[e-pub]. Doi:10.7326/M16-0961.

Reacties (1)

J.W. Sollie (niet gecontroleerd) 7 december 2016

Dit zijn wel vrij vervelende cijfers. Gelukkig lijken de NIVEL cijfers beter (zie http://www.nivel.nl/sites/default/files/bestanden/Rapport-Landelijk-SMS…); 54% van de tijd zou in NL door de huisarts worden besteed aan direct patiëntgebonden activiteiten.
De titel "overspannen door het HIS" voert wat mij betreft wat ver. Het HIS vergemakkelijkt ook het werk op veel manieren, denk aan onderlinge overdracht, snel inzien actuele medicatie en VG van de patiënt etcetera. Het HIS kan wel efficiënter en de technieken zijn er om de huisartsen veel beter te ondersteunen met invoeren. Daar zou aandacht aan moeten worden besteed; snel en gemakkelijk relevante gegevens invoeren van hoge kwaliteit. Wie pakt de handschoen op?
Annet Sollie huisarts & onderzoeker

Verder lezen