Nieuws

Palliatieve zorg: de rol van de huisarts

Gepubliceerd
4 mei 2016
Dossier
Palliatieve zorg wordt nog te veel gezien als zorg tijdens een verwacht levenseinde. De auteurs van een kwalitatief onderzoek betogen dat de fase van palliatieve zorg eerder moet beginnen. De resultaten van dit onderzoek helpen om de taken en de rol van de huisarts in de hele fase van palliatieve zorg te verhelderen.
Belgische onderzoekers bekeken hoe huisartsen, palliatief verpleegkundigen én patiënten de taken en rol zagen van de hulpverleners in het continuüm van palliatieve zorg. Ze interviewden 18 patiënten in de palliatieve fase met een semigestructureerde vragenlijst en er waren vier focusgroepen met huisartsen en twee met palliatief verpleegkundigen. De onderzoekers namen in hun onderzoek patiënten op met een infauste diagnose, patiënten met COPD GOLD klasse I-IV, patiënten met hartfalen II-IV volgens de NYHA-classificatie en patiënten met dementie met een MMSE tussen 10 en 26.
Het blijkt dat patiënten vinden dat de huisarts in de langere palliatieve fase een belangrijke rol heeft met vier taakgebieden: medisch expert, communicator, gids en iemand die zijn vaardigheden omtrent palliatieve zorg op peil houdt. Huisartsen en verpleegkundigen herkennen zich in deze rol.
Wat leren we in Nederland van een dergelijk onderzoek? We kunnen terecht trots zijn op hoe wij onze palliatieve zorg geregeld hebben. Met anticiperende palliatieve zorg, goede euthanasiewetgeving en hospices waar patiënten zo nodig kunnen worden opgenomen om te sterven. Belangrijk verbeterpunt blijft natuurlijk dat we ons realiseren hoe belangrijk het is het begin van het palliatieve traject te markeren, dat palliatieve zorg eigenlijk begint zodra een infauste diagnose is gesteld en dat palliatieve zorg nog te veel gekoppeld wordt aan patiënten met terminale kanker. Wij huisartsen hebben een belangrijke rol in het palliatieve traject, ook aan het begin van dat traject.
Wim Verstappen

Literatuur

  • 1.Beernaert K, et al. Family physicians’ role in palliative care throughout the care continuum: stakeholder perspectives. Fam Pract 2015;32:694-700.

Reacties

Er zijn nog geen reacties

Verder lezen