Nieuws

Patiënt tevreden over huisarts en praktijk

Gepubliceerd
4 juni 2021
Patiënten zijn tevreden over hun huisarts en huisartsenpraktijk en vinden de vertrouwensband met hun huisarts erg belangrijk. Wel willen ze graag meer aandacht voor digitalisering, preventie, het maken van afspraken en overstappen. Dat blijkt uit een enquête van de Patiëntenfederatie Nederland (PFN).
0 reacties

In het najaar van 2020 vulden 9528 respondenten van het PFN-Zorgpanel een vragenlijst in. De gemiddelde leeftijd van de respondenten was 66 jaar, 52% was vrouw, 49% hoogopgeleid en 76% stond langer dan 8 jaar ingeschreven bij de huisartsenpraktijk. Verder had 20% 5 keer per jaar of vaker contact met de huisartsenpraktijk.

Gemiddeld werden de huisartsen gewaardeerd met een 8,2 en de huisartsenpraktijken met een 7,9. Van de respondenten vond 95% de vertrouwensband met de huisarts erg belangrijk en vond 70% het altijd hebben van een afspraak met de eigen huisarts hiervoor een voorwaarde. Verder kon 80% binnen 3 werkdagen terecht voor een afspraak, 29% zelfs op dezelfde dag. Bij 35% was het laatste contact met de huisarts digitaal of telefonisch, chatten/appen of beeldbellen werd echter nauwelijks gebruikt (respectievelijk n = 25 en n = 27). Ook gaf 14% aan geen digitale afspraak te wensen en bijna de helft alleen bij eenvoudige klachten of vragen. Daarnaast vond 61% het belangrijk om over preventie te praten, bijvoorbeeld over wat je daaraan zelf kunt doen (56%) of wat de mogelijkheden van andere zorgverleners zijn (51%). In het afgelopen jaar stapte 10% over naar een andere huisarts of was bezig over te stappen. De belangrijkste redenen daarvoor waren verhuizing (26%) en ontevredenheid over de huisarts (24%). Van de mensen die wilden overstappen, ervoer 25% belemmeringen zoals geen plek bij een andere huisarts (47%) en geen andere huisarts in de buurt (10%).

PFN doet op basis van bovenstaande gegevens een aantal aanbevelingen: verruim de mogelijkheden tot contact, zorg voor meer digitale mogelijkheden, ga in gesprek over preventie en maak overstappen, indien gewenst, toegankelijker. 

Literatuur

  • PFN. Patiëntenmonitor. Patiënt is tevreden over huisarts(enpraktijk), overstappen blijft moeilijk. Utrecht: PFN, 2021.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen