Nieuws

Patiëntgegevens bij het oud papier

Gepubliceerd
8 mei 2018
Patiëntgegevens belanden in grote hoeveelheden bij het oud papier in plaats van in de papierversnipperaar. Bij doorzoeken van 591,6 kilogram oud papier in Canadese ziekenhuizen vonden onderzoekers 2687 documenten met persoonsgegevens. De meeste documenten kwamen uit de spreekkamers van artsen.
0 reacties

Medisch personeel moet zorgvuldig omgaan met patiëntgegevens. Niet alleen documenten met medische informatie, maar ook met louter persoonsgegevens hoor je te versnipperen.

Vijf ziekenhuizen ondergingen een recycling audit om te zien hoeveel patiëntgegevens bij het oud papier terechtkomen. In alle vijf de ziekenhuizen vonden de onderzoekers patiëntgegevens bij het oud papier. Gemiddeld vonden ze 4,54 documenten met patiëntgegevens per kilogram oud papier, 70% bevatte medische inhoud. In de spreekkamers van artsen vonden ze nog meer: 18,41 documenten per kilogram, waarvan 86% met medische inhoud.

Zorgvuldig omgaan met patiëntgegevens lijkt vanzelfsprekend, iedere zorgverlener weet hoe het hoort. Helaas gaat het dus toch weleens mis, al blijkt uit dit onderzoek niet wat daarvan de reden is. Het roept de vraag op hoe goed wij dit zelf doen in onze eigen spreekkamers en praktijken. Ik daag u uit: wat zou u vinden als u de bak met oud papier omkeert?

Lees hier meer.

 

Literatuur

  • Ramjist JK, et al. Disposal of Paper Records Containing Personal Information in Hospitals. JAMA 2018;319:1162-3.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen