Nieuws

Perimenstruele migraine behoeft vaker profylaxe

Gepubliceerd
20 juni 2022
Aanvallen van migraine komen opvallend vaak voor rondom de menstruatie. Het was lang onduidelijk of deze aanvallen ernstiger zijn dan migraine buiten de menstruatie. Nederlandse onderzoekers toonden recent aan dat dit inderdaad het geval is. Vrouwen met perimenstruele migraine komen daarom mogelijk eerder in aanmerking voor preventieve behandeling dan vrouwen met migraine buiten de menstruatie.
0 reacties

De menstruele periode is de meest voorkomende trigger voor een migraineaanval bij vrouwen. Het was echter lang onduidelijk of perimenstruele migraineaanvallen ook ernstiger verlopen en langer aanhouden. Onderzoekers van een tertiair centrum rekruteerden daarom 901 niet-zwangere vrouwen met migraine om een (online) hoofdpijndagboek bij te houden, inclusief hun menstruele cyclus. 

Precies 500 deelnemers (gemiddeld 40 jaar) hielden voor ten minste een maand een dagboek bij. Ongeveer de helft van de deelnemers rapporteerde migraine rondom de menstruatie (56%).  

Prevalentie 

De mediane duur van een perimenstruele aanval was 20 uur, en daarmee 35% langer dan een aanval buiten de menstruatie (16,1 uur). Perimenstruele hoofdpijnaanvallen waren ook heviger (oddsratio (OR) 1,4; 95%-BI 1,2 tot 1,7) en vroegen vaker om een behandeling met triptanen (OR 1,2; 95%-BI 1,1 tot 1,4) dan aanvallen daarbuiten. Bovendien kwamen perimenstruele aanvallen vaker terug (OR 2,4; 95%-BI 2,0 tot 2,9). De prevalentie van het premenstruele syndroom verschilde niet tussen vrouwen met of zonder perimenstruele migraine (20 tegenover 24 vrouwen; p = 0,268). Het ontbreken van dit verschil was onverwacht en is waarschijnlijk te verklaren door de relatief kleine power van deze subgroepanalyse. Een andere beperking is dat de terugkeer van migraine beperkt was gedefinieerd, waarbij het effect van andere pijnstilling dan triptanen niet werd meegewogen.

Laagdrempelige profylaxe 

Deze bevindingen onderstrepen de waarde van een laagdrempelige profylaxe voor vrouwen met perimenstruele migraine om zo veelvuldig gebruik van triptanen te beperken. Hierbij helpt het ritme van de menstruatie wellicht om de optimale timing en dosering te vinden.  

Lees meer over het onderzoek Comparing perimenstrual and nonperimenstrual migraine attacks using an e-diary van D.S. van Casteren, et al.

Literatuur

  • Van Casteren DS, et al. Comparing perimenstrual and nonperimenstrual migraine attacks using an e-diary. Neurology 2021;97:e1661-e1671.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen