Nieuws

POC-tests voor chlamydia niet betrouwbaar

Gepubliceerd
4 juni 2020
Een simpele 'point of care' (POC)-test die in de huisartsenpraktijk meteen kan worden afgelezen zou uiterst handig zijn voor snelle diagnostiek en behandeling van infecties met Chlamydia trachomatis. Uit een recente cochranereview blijkt echter dat deze sneltests verre van betrouwbaar zijn. Daarom worden ze vooralsnog afgeraden.
0 reacties

De auteurs verrichtten in november 2019 een uitgebreid literatuuronderzoek naar de diagnostische betrouwbaarheid van snelle POC-tests voor Chlamydia trachomatis die zijn gebaseerd op immunoassays (antigeendetectie). Als referentiestandaard diende de reguliere nucleïnezuur-amplificatietest. Er werden 19 onderzoeken geïncludeerd met 13.676 patiënten uit de eerste en tweede lijn (zowel symptomatische als asymptomatische patiënten).

De auteurs beoordeelden 9 verschillende sneltests: de Chlamydia Rapid Test, Rapid Optical Immunoassay, Acon, Clearview, QuickVue, Handilab-C, Biorapid en de BioVei and Chlamydia Test Card. De gemiddelde sensitiviteit van de tests was 47% (95%-BI 39 tot 58%) en de gemiddelde specificiteit 98% (95%-BI 97 tot 99%). Er was een grote onverklaarde mate van spreiding (heterogeniteit), waarbij de sensitiviteit van dezelfde test kon variëren van 20 tot 83%.

De conclusie van de auteurs is dan ook dat deze tests onvoldoende betrouwbaar zijn als vervanging van de reguliere nucleïnezuur-amplificatietechniek zoals de PCR die in een laboratorium wordt gedaan. Opmerkelijk is dat sommige van deze POC-(snel)tests ook als zelftest voor patiënten commercieel verkrijgbaar zijn. Deze chlamydia-doe-het- zelf-diagnostiek is niet wenselijk, niet voor gebruik in de huisartsenpraktijk en ook niet voor de patiënt als zelftest. Het ligt wel in de verwachting dat in de toekomst betrouwbare snelle POC-chlamydiatests beschikbaar komen. Laboratoria en grote soa poliklinieken beschikken al over apparatuur die binnen 90 minuten een betrouwbare PCR-uitslag biedt, en sinds kort kan dit zelfs in 30 minuten. Ook nieuwe testmethoden via nanopartikels zijn veelbelovend. Vooralsnog echter niet doen in de huisartsenpraktijk en niet adviseren als de patiënt hiernaar vraagt. 

Literatuur

  • Grillo-Ardila CF, et al. Rapid point of care test for detecting urogenital Chlamydia trachomatis infection in nonpregnant women and men at reproductive age. Cochrane Database Syst Rev 2020;1:CD011708.

Reacties

Er zijn nog geen reacties

Verder lezen