Nieuws

POCT’s in de praktijk

Gepubliceerd
3 november 2015
Dossier
Om de diagnose ‘urineweginfectie’ te stellen, beveelt de NHG-Standaard aan om de urine te testen op nitriet, leukocyten en erytrocyten. Als een ervan positief is, wordt een dipslide geadviseerd. Dit wordt vaak gedaan met een urinestick, maar het beoordelen van kleurverandering op deze teststrip is subjectief en foutgevoelig. Zijn de point-of-care tests (POCT’s) voor urine betrouwbare en gebruiksvriendelijke alternatieven?
Onderzoekers hebben 77 urinemonsters verzameld in 4 deelnemende huisartsenpraktijken in Nederland. Deze urinemonsters werden geanalyseerd met 6 verschillende POCT’s (Uryxxon Relax, Urisys 1100, Clinitek Status, Aution 11, Aution Micro en Urilyzer) en vergeleken met de laboratoriumreferentiestandaarden. De in het laboratorium gebruikte afkapwaarden van 25 leukocyten/µL en 10 erytrocyten/µL werden gehanteerd, en de POCT-urinesticks werden positief bevonden bij ten minste ‘1+’.
Dit onderzoek toonde voor de nitriettest voor 5 van de 6 POCT’s resultaten die volledig overeenkwamen met de referentiestandaard. Er was een hoge positief voorspellende waarde voor de aanwezigheid van leukocyten en erytrocyten bij de POCT’s. De negatief voorspellende waarde was echter relatief laag voor de leukocyten- en erytrocytentest, zodat de afwezigheid van leukocyten en/of erytrocyten een urineweginfectie niet volledig uitsluit.
De deelnemende doktersassistentes vonden de POCT’s gebruiksvriendelijk en hadden geen problemen om de testresultaten te verkrijgen. Van belang is te vermelden dat dit onderzoek werd gesponsord door de 5 fabrikanten.
De POCT’s lijken op basis van dit onderzoek een betrouwbare en gebruiksvriendelijke manier om urineonderzoek in de huisartsenpraktijk te verrichten. In dit onderzoek is echter niet onderzocht of de POCT’s meerwaarde hebben boven visueleinspectie van de urinestick. Vergelijkend onderzoek tussen POCT’s en urinesticks bij urineweginfectie moet nog plaatsvinden om na te gaan of dit in de praktijk de voorkeur heeft.
Esther Kuipéri

Literatuur

  • 1.Schot MJ, et al. Analytical performance, agreement and user-friendliness of six point-of-care testing urine analysers for urinary tract infection in general practice. BMJ Open 2015;5:e006857.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen