Nieuws

Podcast: december 2021

Gepubliceerd
7 december 2021
Patiënten voelen zich regelmatig niet serieus genomen. Doorgaans heeft dit betrekking op het gezondheidsprobleem zelf, de urgentie ervan of de beleving bij de patiënt dat de arts deze als overbezorgd zag. Femke Veldman en Pieter Barnhoorn bespreken klachten van patiënten op de huisartsenpost.
0 reacties

Ik wil serieus genomen worden’. Dat is de conclusie van onderzoek van Pieter Barnhoorn et al. naar klachten op de huisartsenpost. De meeste klachten betroffen de huisartsen en gingen over medische expertise. Een tweede grote groep van de klachten betrof gedrag van de huisartsen dat patiënten als onprofessioneel ervaarden. Femke Veldman en Pieter Barnhoorn gaan hierover met elkaar in gesprek.

Femke Veldman en Doeke Keizer bespreken de belangrijkste wijzigingen in de herziene NHG-Standaard Pijn. Zij bespreken uitgebreid het beleid bij acute nociceptieve pijn en bij chronische pijn (door sensitisatie), maar ook komt de beperkte indicatie voor pijnmedicatie bij chronische pijn aan bod.

Linn Dobrowolski en Marco Krukerink bespreken de maandelijkse nieuwsitems. Van een FODMAP-arm dieet tot varenicline bij psychische klachten en van menstruatiecups tot SSRI’s bij vroegtijdige zaadlozing.

Ten slotte gaan Tessa Dijksman en Louis de Wiljes in op de herziene NHG-Standaard Maagklachten. Na een periode van grondstofvervuiling en leveringsproblemen zijn medio 2021 de H2-antagonisten ranitidine en nizatidine definitief uit de handel genomen en verwijderd uit de NHG-Standaard Maagklachten. De alternatieve middelen roepen echter ook de nodige reacties op; Tessa en Louis bespreken de mogelijk voor te schrijven middelen in combinatie met de bijbehorende kosten en het gebruikersgemak.

Reageren op onze podcast?

Mail naar redactie@nhg.org.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen