Nieuws

Podcast: december 2022

Gepubliceerd
7 december 2022
Samen beslissen neemt een belangrijke plaats in binnen de kernwaarden van de huisartsenzorg. Het proces van samen beslissen kan worden ondersteund door het gebruik van keuzekaarten en keuzehulpen. Hoe gebruik je die in de spreekkamer?
0 reacties

Aioto Anouk Baghus gaat in deze podcast in gesprek met Femke Veldman over de vraag hoe keuzekaarten en keuzehulpen het proces van samen beslissen in de spreekkamer ondersteunen. Ze bespreken hoe deze hulpmiddelen kunnen helpen bij het verhelderen van de voorkeuren en afwegingen van de patiënt.

Luister daarnaast naar de belangrijkste wijzigingen in de NHG-Standaard Prikkelbaredarmsyndroom, die tegelijkertijd met de MDR over dit onderwerp herzien is. Ad Masclee, MDL-arts, en Otto Quartero, huisarts, nemen met Femke Veldman in ruim 20 minuten de belangrijkste wijzigingen door.

Iris Wichers en Femke Veldman gaan in gesprek over de MDR ‘Keloïd en littekenhypertrofie’. Aanleiding was de behoefte aan duidelijkheid over de diagnose en beleid rondom beide aandoeningen. De richtlijn is geschreven voor tweedelijns zorgverleners, maar geeft ook handvatten voor huisartsen wanneer te verwijzen.

Een intramusculaire corticosteroïdinjectie bij knieartrose blijkt een gelijkwaardig alternatief te zijn voor een intra-articulaire corticosteroïdinjectie. Marco Krukerink bespreekt de belangrijkste onderzoeksresultaten van een onderzoek, verricht door Ellen Tameeris et al.

Naar aanleiding van de Q&A over liraglutide is er een vraag van een luisteraar binnengekomen. Luister hoe het nu exact zit met de reden waarom dit middel vergoed wordt en onder welke voorwaarden. Een podcast met Femke Veldman en Jolanda de Boer van het Zorginstituut Nederland.

Ten slotte bespreken Marco Krukerink en Femke Veldman de nieuwsitems van deze maand. Zij hebben het onder meer over het onnodig voorschrijven van protopompremmers, bekkenbodemklachten en de polypil.

Reageren op onze podcast?

Mail naar redactie@nhg.org.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen