Nieuws

Podcast: februari 2021

Gepubliceerd
2 februari 2021
Een behoorlijk grote wijziging in de gedeeltelijke herziening van de NHG-Standaard Anemie. Waar het advies voorheen luidde om 2 keer per dag te suppleren, is dat in de herziening aangepast naar 2 keer per week. Door nieuwe kennis over het ijzermetabolisme is duidelijk geworden dat minder vaak suppleren net zo effectief is en minder bijwerkingen geeft. Femke Veldman gaat hierover in gesprek met Iris Wichers, senior wetenschappelijk medewerker van het NHG.
0 reacties

Aanleiding voor de herziening waren de nieuwe inzichten in de rol van hepcidine in het ijzermetabolisme en nieuwe onderzoeken naar dagelijkse en intermitterende (1-2 keer per week) ijzersuppletie.

In de podcast van februari worden ook nog een aantal andere onderwerpen uitgelicht. Allereerst spreekt Femke Veldman met Nina Scheenhart over de GLI’s, ook wel bekend als ‘gecombineerde leeftstijlinterventies’. Hebben die hun plek in de eerstelijnszorg al gevonden? En vinden huisartsen nu eigenlijk dat preventie een kerntaak is, of laten zij dit onderdeel van het vak liever aan anderen over? 

En: wat te doen als er een patiënt op het spreekuur komt met getromboseerde anale randvene? Femke Veldman probeert antwoord te krijgen op de vraag: volstaat een afwachtend beleid of is incideren nodig? En zo ja, hoe dan? Ook bevat deze podcast een bespreking van een artikel over de zorg voor patiënten na een ic-opname. Zeker in deze COVID-19-tijd een uiterst actueel onderwerp. Femke Veldman gaat met Mark van den Boogaard en Floris van den Laar in gesprek over de belangrijke rol die de huisarts hierin speelt. Veel mensen kampen in de maanden en jaren na een ic-opname met fysieke, mentale en cognitieve problemen. De huisarts speelt een belangrijke rol in het herkennen van deze problematiek en in het samen met de patiënt en diens familie formuleren van behandeldoelen. 

Tot slot bespreken Ellen Marsch en Femke Veldman de 8 nieuwsberichten van H&W 2.

Reageren op onze pilot?

Mail naar redactie@nhg.org.

Meer podcasts van H&W beluisteren?

Alle H&W Podcasts zijn te beluisteren via uw favoriete podcast-app en huisartspodcast.nl.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen