Nieuws

Podcast: februari 2022

Gepubliceerd
31 januari 2022
Het aantal slachtoffers dat hulp zoekt bij een Centrum voor Seksueel Geweld groeit. Mensen vinden de centra sneller, vaak ook zonder verwijzing door de huisarts. Toch heeft de huisarts ook een belangrijke rol bij mogelijke slachtoffers van (acuut) seksueel geweld. Femke Veldman en Toine Lagro gaan hierover met elkaar in gesprek in de H&W-podcast van februari.
0 reacties

Toine Lagro en Femke Veldman bespreken in deze tweedelige podcast het ontstaan van de Centra voor Seksueel Geweld (CSG) en de toename van het aantal meldingen. Maar zij gaan met name ook uitgebreid in op de vraag wat de rol van de huisarts is, wiens taak het is alert te zijn op mogelijke slachtoffers van (acuut) seksueel geweld die zich niet spontaan durven te melden. In het tweede deel spreken zij uitgebreid over victim blaming: stel geen waarom-vragen, want dit kan schadelijker zijn dan de ervaring zelf. 

Femke Veldman en Nellie Jans bespreken deze maand het syndroom van Cushing. Het is een zeer zeldzame, maar ernstige aandoening met veel verschijningsvormen. De kans op herstel neemt af met de leeftijd. Daarom is vroegtijdige signalering erg belangrijk. Beluister de podcast om daarna weer bijgepraat te zijn over de laatste ontwikkelingen in de diagnostiek en het beleid bij deze zeldzame aandoening. 

Tessa Dijksman en Linn Dobrowolski bespreken de maandelijkse nieuwsitems. Van de pil met estetrol tot euthanasie bij vergevorderde dementie en van middelengebruik en deelname aan het verkeer tot sildefanil als behandeloptie bij de ziekte van Alzheimer?   

Reageren op onze podcast?

Mail naar redactie@nhg.org.

Meer podcasts van H&W beluisteren?

Alle H&W Podcasts zijn te beluisteren via uw favoriete podcast-app en huisartspodcast.nl.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen